>

novosti logo

Piše Tena Erceg

Duda pun predrasuda

U prvom krugu izbora dosadašnji poljski predsjednik Andrzej Duda nije uspio dobiti više od 50 posto glasova. Kampanju je temeljio na huškanju protiv seksualnih manjina, što se tumači kao očajnički pokušaj mobiliziranja ultrakonzervativne PiS-ove baze

U prvom krugu predsjedničkih izbora koji su u nedjelju, 28. lipnja održani u Poljskoj dosadašnji predsjednik Andrzej Duda nije uspio dobiti više od 50 posto glasova, pa će drugi mandat ponovno pokušati osvojiti 12. srpnja.

Duda, kandidat vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda, osvojio je 43,7 posto glasova, a njegov glavni izazivač, liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski, 30,3 posto, dok je 13,8 posto glasova osvojio nezavisni kandidat Szymon Holownia, inače voditelj televizijskog talent showa. Trzaskowski je ranije bio član Građanske platforme Donalda Tuska, bivšeg predsjednika Evropskog vijeća.

Izlaznost je bila 63 posto, značajno više od 49 posto 2015. godine, naročito u svjetlu pandemije koronavirusa zbog koje je vladajući PiS tek pod pritiskom manjeg koalicijskog partnera i opozicije pristao odgoditi izbore ranije zakazane za svibanj. Smjena Dude za opoziciju je važna zato što predsjednik ima pravo veta na zakonske prijedloge vlade. U skladu s dosadašnjom konzervativnom revolucijom koju PiS provodi otkako je 2015. došao na vlast i u kojoj je pregazio praktički sve institucije u državi, od pravosuđa do medija, Duda je svoju kampanju temeljio na huškanju protiv seksualnih manjina. Trzakowski je s druge strane kao gradonačelnik Varšave podržavao borbu za prava LGBT zajednice.

Iako se politički identificira kao konzervativni katolik, Duda se ranije nije upuštao u demoniziranje seksualnih manjina, pa se sadašnje igranje na kartu homofobije tumači kao očajnički pokušaj mobiliziranja ultrakonzervativne PiS-ove baze koja je golema, ali očito ipak nedovoljna za osvajanje mandata u prvom krugu. Na jednom od nedavnih predizbornih skupova Duda je ustvrdio da su roditelji, a ne institucije države, ‘odgovorni za seksualni odgoj svoje djece’. U Brzegu na jugozapadu zemlje rekao je i da se ‘generacija njegovih roditelja nije 40 godina borila protiv komunizma zato da bi ga zamijenila LGBT ideologija koja je čak i destruktivnija’.

Nekoliko dana prije tog skupa potpisao je takozvanu Obiteljsku povelju u kojoj se obavezuje da će spriječiti uvođenje zakona kojim se istospolnim parovima omogućava usvajanje djece, kao i izlaganje o LGBT pitanjima u školama. Osim toga, Duda je četiri dana prije izbora otišao u Washington u posjet američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, te tako postao prvi strani lider koji ga posjetio od izbijanja epidemije koronavirusa. Trump ga je od tamo javno podržao, ali ga nije poslao natrag s konkretnim planom za relokaciju nekoliko tisuća vojnika iz američke vojne baze u Njemačkoj u onu u Poljskoj, čemu se Duda nadao i što bi smatrao svojim velikim vanjskopolitičkim uspjehom.

Institucije Evropske unije u više su se navrata bezuspješno sukobljavale s poljskom vladom zbog donošenja zakona kojima su ograničene medijske slobode i neovisnost pravosuđa, a posljednjih put zbog činjenice da su lokalne vlasti u pet regija svoje teritorije proglasile ‘zonama slobodnima od LGBT ideologije’. Tih pet regija obuhvaća oko trećine zemlje, a ideju je osmislila ultrakonzervativna katolička organizacija Ordo Iuris koja je osnovana upravo u Poljskoj s ciljem provođenja kampanje za zabranu abortusa. Kasnije se proširila i po drugim evropskim državama i institucijama, uključujući i Hrvatsku, gdje joj je najistaknutiji predstavnik katolički aktivist Vice Batarelo.

Malgorzata Gersdorf, predsjednica Vrhovnog suda na odlasku, u televizijskom intervjuu krajem travnja rekla je da se Poljska ‘ubrzano kreće prema tome da postane autoritarna država’. Duda je na njezino mjesto imenovao kadar PiS-a, čime bi trebalo biti dovršeno preuzimanje i te pravosudne institucije.

1/1