Novosti

Politika

Dugine obitelji zatražile ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Iz udruge tvrde da zakon diskriminira osobe koje su sklopile životno partnerstvo jer im to onemogućava pokretanje postupka udomljavanja

5rrj1gh6w7jyz7k6eo6zew0lyjz

Zakon uskraćuje određenim skupinama društva mogućnost udomljavanja, a time i bolji život djeci (foto Dugine obitelji)

Udruga Dugine obitelji pokrenula je postupak za ocjenu ustavnosti novog Zakona o udomiteljstvu jer se njime, kako kažu, ponavlja diskriminacija istospolnih parova koja postaje modus operandi svake hrvatske Vlade.

Novi zakon onemogućuje udomljavanje osobama koje u sklopile životno partnerstvo. Iz Duginih obitelji podsjetili su na slučaj para koji je sklopio životno partnerstvo zbog čega im je zaustavljen proces udomljavanja djeteta.

‘Naši sugrađani čiji priča je javnosti već poznata, Mladen i Ivo odlučili su nakon vjenčanja udomiti ili posvojiti romsku djecu bilo koje dobi, braću, sestre, pa i s lakšim zdravstvenim problemima i poteškoćama - djecu koja u domovima provode cijelo svoje djetinjstvo’, rekao je koordinator udruge Daniel Martinović te dodao kako su se prijavili u Centar za socijalnu skrb, bili pozitivno ocijenjeni, no nakon toga proces je zaustavljen zato što su sklopili životno partnerstvo.

‘Da se nisu vjenčali bili bi kandidati za udomljavanje djece. Oni su samo jedan od istospolnih parova u našoj državi koji želi pomoći djeci koja odrastaju u teškim uvjetima. Drugi žele pomoći starijim osobama, članovima vlastite obitelji. I svi oni ne mogu samo zato što su se odlučili vjenčati s osobom istog spola’, istaknuo je Martinović.

Iz Duginih obitelji upozoravaju da Zakon, čija bi svrha trebala biti poticanje i popularizacija udomiteljstva, čini upravo suprotno - ‘uskraćuje određenim skupinama društva mogućnost udomljavanja, a time i bolji život djeci u domovima’.

Dio ovog zakona vezan uz definiciju ‘udomiteljske obitelji’ neusklađen je s Ustavom, kažu iz Duginih obitelji, ali i s nizom postojećih zakona, kao i međunarodnih dokumenata koji su po svojoj pravnoj snazi iznad hrvatskih zakona.

Odvjetnica Zrinka Bojanić koja zastupa udrugu Dugine obitelji izjavila je kako Hrvatska treba poštovati postojeće odluke Europskog suda za ljudska prava koji je dosad donio nekoliko presuda. Primjerice, protiv Francuske ili Austrije u kojima je potvrdio da istospolni parovi ili LGBTI osobe moraju imati jednak pristup pravima u usporedivoj situaciji kao i heteroseksualni parovi ili osobe.

‘Te presude su obvezujuće za Hrvatsku pri donošenju novih zakona’, izjavila je Bojanić.

Iz udruge su također istaknuli kako su ‘obvezujuće presude činjenica koju političari u Hrvatskoj očito sustavno ignoriraju’.

Također su podsjetili kako u domovima za nezbrinutu djecu iz godine u godinu raste broj djece. U ovom trenutku u Hrvatskoj je smješteno oko 1000 djece, a samo 2017. godine u domove je smješteno 54 posto više nego godinu prije.

‘To je povećanje od čak 641 djeteta’, upozoravaju iz Duginih obitelji. Raste i broj djece mlađe od tri godine koja završavaju u domovima, iako prema Zakonu o socijalnoj skrbi djeca mlađa od sedam godina, a osobito ona mlađa od tri godine, ne bi se smjela smještavati u domove, nego u udomiteljske obitelji.

‘Svi se možemo složiti, a i važnije od toga je da je i konsenzus struke, da je djetetu bolje u obiteljskom okruženju, nego u domu – u kojem je uskraćeno za mnoge lijepe trenutke odrastanja koje većina nas uzima zdravo za gotovo’, kažu iz Duginih obitelji te dodaju kako je slična situacija i sa starijim i nemoćnim osobama kojima bi također udomiteljski dom i obiteljska briga značile bitno poboljšanje životnih uvjeta.

‘Nemaju svi novca za smještaj u domove za starije ili adekvatne uvjete za pružanje pomoći osobama s tjelesnim, osjetilnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem. Udomiteljstvo je i u ovom slučaju mogućnost da se tim osobama pomogne i da im se pruži kvalitetan i dostojanstven život’, kažu iz Duginih obitelji.

‘Prijedlog podržavaju i razne druge udruge, te mnogi pojedinci i pojedinke. Nadamo se da će razmatrajući naš prijedlog postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom, Ustavni sud Republike Hrvatske prepoznati i spriječiti diskriminaciju životnih partnera i partnerica, te učiniti ono što političari već godinama u Hrvatskoj ne čine: napraviti pozitivan iskorak naprijed prema ravnopravnosti i jednakosti za sve građane i građanke Republike Hrvatske, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu’, zaključio je Martinović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više