>

novosti logo

Piše D.B.

Dunavski krokodili

Sudeći po poslednjim izjavama, vukovarski gradonačelnik je prilično ogorčen: Za obnovu vodotornja u Vukovaru u deset meseci je prikupljeno tek pola iznosa od potrebnih 21 milion kuna

Za obnovu vukovarskog vodotornja u deset meseci je prikupljeno tek pola iznosa od potrebnih 21 milion kuna, objavio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na državnoj televiziji uoči 25. godišnjice pada Vukovara. Sve nade su sada usmerene prema novoj Vladi. Sudeći po poslednjim izjavama, vukovarski gradonačelnik je prilično ogorčen jer je očekivao više emocija za ‘simbol hrvatskog zajedništva i prkosa iz Domovinskog rata’.

- Mnogi lobiji i politički čimbenici dolaze u Vukovar, rone krokodilske suze nad žrtvama, a već sutradan zaborave na grad i rade u svom interesu - požalio se Penava.

No čini se da takve suze rone i mnogi koji u Vukovaru žive. Među donatorima čija su imena i prezimena objavljena na web-stranici Grada nema onih koji bi tamo, prema količini ‘domoljublja’ koju javno demonstriraju, trebala biti. Prvi čovek grada se, očekivano, upisao u popis donatora, kao i nekolicina članova njegove uže i šire familije. Međutim, na tom spisku, uredno ažuriranom po abecedi, nemoguće je pronaći na primer prezime predsednika Gradskog veća Gavrića ili ono potpredsednika Karaule. Nema ni dogradonačelnika Pavličeka, ni Josića, poznatog stožeraša. ‘Krokodilske suze’ spominjale su se i na nedavnoj konferenciji za novinare sa koje je vukovarski gradonačelnik, govoreći stanju u privredi, uputio dramatičnu poruku.

- Hrvatska mora doneti odluku hoće li Vukovar živeti ili umreti - poručio je Penava, apelujući na Vladu da pomogne u privlačenju investitora. Iako, kako je istakao, ‘gradske vlasti čine velike napore’, rezultati su skromni i trebalo bi sto godina da grad dostigne nivo razvijenosti pre rata.

- Vukovarci nemaju vremena čekati. I ovih 25 godina je previše i velika je sramota što se to dopustilo. Grad je još uvek prepoznat isključivo zbog svog stradanja i doprinosa Domovinskom ratu, a Vukovar i njegovi građani žele se okrenuti budućnosti - kaže Penava.

Među 900 pravnih subjekata koji su donirali za vodotoranj svega je 27 iz Vukovara, a od 3600 fizičkih osoba na popisu je tek 120 Vukovaraca. Penavine vapaje uvažila je Vlada, koja je u paketu mera za Vukovar osigurala preostalih 12 miliona za toranj.

1/1