Novosti

Politika

Dušan i bezdušnost

Umjesto da odgovara za svjesno i višestruko nanošenje štete proračunu ove zemlje, Mladen Bajić u dobro plaćenoj hladovini vjerojatno mašta da se dogodine domogne položaja suca Ustavnog suda

192rx80jt1eurag2h1jkjjo9ted

Mladen Bajić - iz DORH-a u dobro plaćenu hladovinu (foto Pixsell)

Index.hr objavio je prošloga petka, 10. listopada, vijest iz Općinskog suda u Splitu: nakon osamnaestogodišnjeg sudskog procesa, Državno odvjetništvo pristalo je na nagodbu kojom je doktoru Dušanu Parpuri, jednom od najboljih kirurga koji je ikad živio i radio u Splitu, dosuđena odšteta od 1200 kuna za svaki dan koji je proveo u pritvoru. Parpura je bio pritvoren u Splitu od 12. lipnja do 19. kolovoza 1992., a iza rešetaka ga je spremio Mladen Bajić, tadašnji zamjenik splitskog okružnog vojnog tužitelja a od 2002. do 2014. glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske.

Ugledni kirurg Vojne bolnice na Križinama bio je uhapšen, zajedno sa skupinom građana srpske nacionalnosti na području Splita i Kaštela, u sklopu vojnotužiteljske akcije razbijanja iskonstruirane mreže lokalnih srpskih pobunjenika ili pomagača krajinske oružane bune. Doktor Parpura sumnjičen je, bez ikakvih dokaza, za slanje sanitetskog materijala u Knin i za organiziranje terenske bolnice za pobunjenike. Pušten je iz pritvora nakon što je više puta, u sklopu razmjene zarobljenika, odbio prijeći na srpsku stranu, premda je bio dovođen na mjesta gdje su se događale razmjene. Ostao je živjeti u Splitu, ali mu je – usprkos činjenici da je riječ o vrhunskom stručnjaku – zabranjen povratak na posao. Sudski postupak za naknadu nematerijalne štete pokrenuo je 1996. godine.

Mladen Bajić, rekosmo, bio je glavni državni odvjetnik od travnja 2002. do ožujka ove godine. Mladen Bajić znao je da je Dušan Parpura pritvoren bez ijednog dokaza, bez ijednog razloga. Državno odvjetništvo pod Bajićevim vodstvom, međutim, punih dvanaest godina nije pristajalo na nagodbu s Parpurom: Bajić nije htio priznati vlastito ljudsko i profesionalno zastranjenje, a u međuvremenu su se gomilali sudski troškovi, tužitelji i suci godinama su zarađivali proračunske plaće nevoljko se baveći slučajem koji je mogao biti riješen za najviše nekoliko mjeseci. Nagodba je sklopljena tek kad je Bajić prestao biti šef državnog tužiteljstva.

Mladen Bajić nikad i nigdje neće odgovarati za svjesno i višestruko nanošenje štete proračunu ove zemlje motivirano sujetom i ohološću. Baš suprotno. U dobro plaćenoj hladovini Bajić vjerojatno mašta da se, uz pomoć preostalih visokih političkih pokrovitelja, dogodine domogne položaja suca Ustavnog suda. Zaslužio je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više