>

novosti logo

Kronika Kronika

Dušan Jeckov: Želimo zadržati mlade

Naša je želja da u Negoslavcima nema nezaposlenih. To nije lako ostvariti, ali idemo ka cilju, kaže načelnik opštine Negoslavci

Kakvo je aktualno stanje u Negoslavcima?

Mogu reći da smo se bez obzira ne otežavajuće okolnost oko epidemije korone proletos potrudili da koliko god možemo budemo ljudima na raspolaganju. Preduzimali smo mere kao što su dežurstva, raspodela pomoći ili izdavanja dozvole za kretanje, tako da su se poljoprivredni radovi normalno odvijali. Svaki građanin dobio je zaštitnu opremu, a obilazili smo preko sto staračkih domaćinstva i pitali da li im je nešto potrebno. Stanje je pod kontrolom i zadovoljan sam kako se pridržavamo mera županijskog i drugih štabova civilne zaštite, pogotovo što koroni nije kraj.

Kad je u pitanju funkcionisanje lokalne samouprave, doneli smo budžet i sve akte koje smo trebali, a sve završavamo planiranom dinamikom. Sprovodi se nekoliko projekata za koje smo sredstva dobili preko konkursa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva graditeljstva i SNV-a, a odnose se na uređenje centra Negoslavaca, lokalnih puteva, staza, mesnog groblja i rasvete na fudbalskom igralištu. Nabavili smo i priključne mašine za naše komunalno preduzeće i uređenja komunalne infrastrukture, a kako imamo raspisane javne radove, nabavili smo kosilicu i malčer. U upravnoj zgradi opštine uradili smo sistem za grejanje i hlađenje. Jako nam je važno zapošljavanje ljudi, tako da su potpisani ugovori za program pomoći po kućama ‘Zaželi’ preko kojeg je zaposleno 18 osoba. Kako za nas i jedno radno mesto puno znači, to je jedan od većih projekata, pri čemu je naše opština sa 1100 stanovnika po popisu iz 2011. specifična jer zapošljavamo najviše žena, odnosno pri samom smo vrhu u zemlji. Kroz programe javnih radova zaposlit ćemo šest osoba, tako da je zapošljavanje preko 30 osoba kroz projekte u dogovoru sa Zajedničkim većem opština velika stvar. Naša je želja da u Negoslavcima nema nezaposlenih; to nije lako ostvariti, ali idemo ka tome.

Što radite po pitanju privlačenja i zadržavanja mladih u općini?

U cilju privlačenja mladih imamo poseban paket mera na koji smo ponosni i odnosi se na provođenje demografskih mera u cilju sprečavanja raseljavanja. Dajemo pomoć mladim porodicama oko kupovine kuća; za to smo odredili 150.000 kuna, odnosno 25.000 kuna po jednoj porodici. Konkurs je trajao mesec dana, javilo se pet porodica s kojima su potpisani ugovori. Za tu meru ima interesa i za naredni period, tako da će nam koristiti u budućnosti. Druga mera je pravilnik o konkursu za mlade obrtnike i preduzetnike za što se izdvaja 100.000 kuna. Suština je da i kroz tu meru zadržavamo mlad. Interes postoji, jer pojedinci žele npr. otvoriti keramičarski ili mehaničarski obrt ili se baviti uzgojem gljiva, tako da verujem da ćemo sav taj novac iskoristiti. Izdvojili smo sredstva za stipendije; za ovu godinu iznos je 30.000 kuna, odnosno 6000 kuna po studentu. Pored toga, porodice s više od troje dece biće oslobođene plaćanja komunalne naknade, kao i obrtnici koji u Negoslavcima imaju prijavljen obrt i prebivalište.

Kako gledate na aktualnu najavu o smanjenju broja općina? Jesu li Negoslavci održivi?

Verujem da jesu, to ne govorim napamet već iz dugogodišnjeg iskustva. Živimo na istoku Hrvatske koji je slabije razvijen. Naši ljudi sreću se s ukidanjima matičnih ureda, skraćenim radnim vremenom pošte, smanjenjem mreže škola… Opštine su našim građanima prva adresa - obraćaju se najpre nama, a mi se trudimo da im izađemo u susret. One nerazvijena i slabije naseljena već beleže strahovitu migraciju, koja bi u okolnostima smanjenja broja opština i službi kojima se građani mogu obratiti bila još izraženija. Želja svih nas je da imamo uređenu i bogatu državu i ako postoji način na koji će se to urediti, mi ćemo ga podržati. Ne bismo voleli da nam se desi da budemo još više zanemareni i zapušteni i da se još manje ulaže na ovom području. Tada bi i obično servisiranje javnih površina bilo ugroženo.

1/1