>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Dva miliona za 82.000 obroka

Zbog nedostatka financijskih sredstava, belomanastirska Mirovna grupa ‘Oaza’ prestala je dostavljati tople obroke socijalno ugroženima. Time je 25 trenutnih ‘Oazinih’ korisnika – starijih, potrebitih i ugroženih sugrađana – ostalo bez jedinog sigurnog dnevnog obroka

S posljednjim danom mjeseca jula ove godine belomanastirska Mirovna grupa ‘Oaza’ prestala je pružati socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka. Time je 25 trenutnih ‘Oazinih’ korisnika – starijih, potrebitih i ugroženih te zdravstveno i financijski loše stojećih sugrađana – ostalo bez jedinog sigurnog dnevnog obroka. Prestanak je neugodno iznenadio korisnike, ali i samu ‘Oazu’. No dalje se nije moglo jer su iscrpljeni svi izvori iz kojih su se financirali topli obroci.

Cijela priča započela je 1. oktobra 2010. godine, kad je 46 korisnika tri mjeseca svaki dan probno dobivalo tople obroke. Poslije godinu dana ‘Oaza’ je počela provoditi trogodišnji program koji je odobrilo tadašnje ministarstvo zaduženo za socijalnu skrb. U okviru tog programa, koji je kasnije produžavan još dva puta, nastavljena je dostava toplih obroka. Otada pa do sredine 2020. godine, uz samo jedan dvoipolmjesečni prekid 2019, ‘Oaza’ je svoji korisnicima dostavila čak 82.212 obroka.

Najveći donatori bili su spomenuto Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Beli Manastir, ali je svoj manji doprinos dao i cijeli niz drugih donatora. Za toliki broj obroka utrošeno je gotovo dva milijuna kuna, preciznije 1.983.194,85. Prosječni troškovi po obroku za pripremu i dostavu bili su oko 24 kune. Obroci su do sredine 2017. godine pripremani u Gradskom društvu Crvenog križa Osijek, a otada u Belom Manastiru, u ‘Bistrou kod Kaje’, koji je 2020. promijenio ime u – ‘Bistro kod Dare’. Obroci su u tzv. jelonošama dostavljani svakog radnog dana na kućne adrese korisnika iz Belog Manastira i prigradskih naselja Branjinog Vrha i Šumarine. A da bi se na tolike adrese razvezli, vozač je morao prevaliti dvadesetak kilometara i utrošiti najmanje dva sata vremena, i to po svim vremenskim (ne)prilikama.

Kad se sve sabere i oduzme, ‘Oaza’ je tople obroke dostavljala gotovo devet godina. Cijelo to vrijeme aktivnost su koordinirale ‘Oazina’ projekt-koordinatorica Vesna Nedić i aktivistica Ana Jeličić, a najduže ih je razvozio Ljubo Jeličić. Postoje realne šanse da će tu socijalnu uslugu od sljedeće jeseni pružati Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir.

1/1