Novosti

Kronika

Dvanaestorica pokislih junaka

Propala tradicionalna proslava 1. maja u Karlovcu: Osim užasnog vremena, prvomajsku proslavu pokvarili su trgovački centri koji su bili otvoreni čitavog dana

Cxv7oo0n1pby5g0dt8xjv1ewewp

Loše, gotovo pravo jesensko vrijeme, uporna i jaka kiša, vjetar i temperatura od desetak celzijevih stepeni vladali su u nedjelju na području Karlovačke županije i tako upropastili tradicionalnu prvomajsku biciklijadu pod naslovom ‘Biciklom do zdravlja’. Akciju je 23. put za redom organizirao Regionalni ured Saveza samostalnih sindikata za Karlovačku, Sisačko-moslavačku i Ličko-senjsku županiju pod vodstvom predsjednika, Karlovčanina, Nikole Badovinca. Osim iz Karlovca, prvomajskoj proslavi i biciklijadi do izletišta Grdun na rijeci Dobri priključivali su se prijašnjih godina stanovnici Duge Rese, Ozlja i Vrhovca. Nakon dvanaestak kilometara pedaliranja sve učesnike je uz obalu Dobre dočekivali su vojnički grah sa kobasicama i slaninom, Karlovačko pivo i sokovi, a onda i višesatni muzički program pa je tako prvomajski praznik postajao pravi familijarni piknik.

I ove se godine pripremalo 2300 porcija graha, 500 litara piva i 200 litara soka, no zbog lošeg vremena prava proslava je izostala. Za razliku od lanjskih oko tri hiljade učesnika, ove godine na startu ispred Karlovačke banke pojavilo se tek dvanaest biciklista koji su pod policijskom pratnjom ipak stigli do odredišta. Tamo je već bilo stotinjak ili nešto više Karlovčana i Ozljana koji su došli autima. Neki su u šali govorili da je ‘lako’ za piće, samo da će ‘propasti’ mnogo porcija graha jer ga toliko mnogo tako malo ljudi neće moći pojesti. I ova proslava je bila dio zagrebačke u Maksimiru koju su organizirali SSSH i Nezavisni hrvatski sindikati Krešimira Severa, te je Badovinac poručio da najavljene reforme za hrvatske radnike nikako nisu prihvatljive te da ‘zdravlje samo za bogate’, ‘sa posla na groblje’, ‘život i rad od danas do sutra’ i ‘odlazak mladih trbuhom za kruhom izvan RH’ neće proći.

Usprkos obilježavanju praznika rada, koji je ove godine igrom slučaja pao baš na ‘neradnu’ nedjelju, svi trgovački centri u Karlovcu, osim Lidla, su radili redovno i puno radno vrijeme, od ranog jutra do kasno navečer. Umjesto ‘omraženih’ socijalističkih triju osmica, hrvatski radnici od devedesetih su dobili ‘sveobećavajući’ kapitalizam pa sada rade od jutra do sutra bez obzira na nedjelje i praznike.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više