>

novosti logo

Piše Novosti

Dvor: Komemoracija za žrtve ‘Oluje’

Srpsko narodno vijeće, u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava Hrvatske i Centrom za suočavanje s prošlošću - Documenta, ovogodišnje komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale u ‘Oluji’ održat će u ponedjeljak u Dvoru

Srpsko narodno vijeće, u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava Hrvatske i Centrom za suočavanje s prošlošću - Documenta, ovogodišnje komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije ‘Oluja’ organizira u Dvoru.

Komemoracija, koja će se održati u ponedjeljak 3. kolovoza, započinje u 10 sati na lokalnom groblju vjerskim obredom, a nastavit će se govorima i čitanjem Izjave sjećanja na školskom igralištu, odnosno u neposrednoj blizini mjesta zločina počinjenog 8. kolovoza 1995.

Tog datum, između 14.30 i 15 sati, u školskoj zgradi ručnim bombama i pucnjevima iz automatskog oružja ubijeno je devet psihički i fizički hendikepiranih osoba, od kojih osam srpske nacionalnosti. Zločinu su svjedočili pripadnici danskog bataljuna UNCRO-ovih snaga, tada smješteni u Dvoru.

Civili ubijeni u školi u Dvoru nekoliko su dana ranije zajedno s još 40-ak osoba, psihijatrijskih bolesnika i stanara u staračkom domu, dovezeni iz Petrinje, nakon čega je većina uspjela izbjeći u Bosanski Novi. U Dvoru su ostali samo najteži invalidi, odnosno oni koje nitko nije ili mogao ili htio povesti sa sobom. Ubojstvo je, prema dostupnim informacijama, počinila skupina u maskirnim odorama bez vidljivih oznaka pripadnosti nekoj od vojski.

Ove godine komemorativni skup je prilagođen epidemiološkim mjerama pa organizatori mole za razumijevanje.

1/1