>

novosti logo

Piše N.J.

Dvostruko diskriminirane: ‘Em žene, ‘em Srpkinje

Članice Aktiva žena SDSS-a u Zagrebu su obilježile 8. mart, odnosno prvu godišnjicu svog obnovljenog rada. Obraćajući se prisutnim članicama, saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je na nepoštivanje prava žena po pitanju zapošljavanja, plaće, pa i reproduktivnih prava na čijem smanjenju inzistiraju pojedina udruženja, stranke i Crkva.

- Osim što se žene zapošljavanju u zanimanjima u kojima je plaća ionako mala, kao što je na primjer trgovina, zaposlenicama u osnovnim i srednjim školama, koji su nekad imali ugledan položaj u društvu, zarada također nije velika. Radno vrijeme je u privatnom sektoru neregulirano, pa žene zbog toga imaju manje vremena za odmor - rekao je Pupovac i naglasio da su prava žena pripadnica nacionalnih manjina još više ugrožena.

Po riječima Vere Milovanović Gedošević, predsjednice Aktiva, ovo je okupljanje bila prilika za podsjećanje na ono što je u proteklih godinu dana napravljeno, ali i ono što se zbog različitih okolnosti nije moglo ostvariti. Od aktivnosti u proteklih godinu dana izdvojila je organiziranje radionice dekupaža i bojenje jaja za Uskrs, posjet Dalju na otvorenje Kulturnog i znanstvenog centra ‘Milutin Milanković’, kao i učešće u formiranju mjesnih i županijske organizacije u Zagrebu.

- Problem je što imamo pedesetak članica, a samo ih je dvadesetak aktivno, ali uvijek nas veseli da primamo nove članice - kazala je.

U raspravi o budućim aktivnostima pojavilo se pitanje prostora i humanitarnih akcija namijenjenih pripadnicima srpske zajednice koji žive na povratničkim područjima.

- Možemo se organizirati i prikupljati pomoć u hrani i odjeći, jer je to ljudima na terenu jako potrebno. Svatko od nas ima neke stvari koje mu ne trebaju, a koje bi bile korisne drugima. U tom procesu možemo surađivati sa SPC-om, koji je već imao slične akcije - rekao je Pupovac.

U raspravi su se čuli i prijedlozi o organiziranju predavanja o zdravlju koja bi držali liječnici, o pomoći starijim osobama koja bi obuhvaćala odlazak u dućan ili plaćanje računa do druženja na kavi, kao i o umrežavanju i suradnji oko konkretnih aktivnosti s aktivima žena SDSS-a u drugim sredinama.

1/1