>

novosti logo

Džabalesku za HDZ

Sedam dana uoči izbora za Evropski parlament, 33 stranke i nezavisne liste za svoje kampanje ‘iskeširale’ su 9.471.000 kuna, od čega 3.830.000 otpada na medijsko oglašavanje. Putem donacija dobiveno je 1.162.000 kuna, dok je ostatak financiran iz vlastitih sredstava stranaka i lista. Ukupni ostvareni popusti za sve liste iznose nešto više od milijun kuna, a najviše otpada baš na vladajući HDZ – čak 66 posto. Najveći popust od 75 posto HDZ je dobio od dnevnih novina 24 sata i Večernjeg lista. Listi HNS-a najveći popust, više od 50 posto, odobrio je RTL Hrvatska. Najviše se ulagalo u TV oglašavanje, jumbo plakate i društvene mreže, pa je samo Facebooku plaćeno preko 100.000 kuna.

Svi ovi podaci vidljivi su u GONG-ovoj aplikaciji koja omogućava pretraživanje prema nazivu liste, donatorima i izvođačima usluga. Ujedno je moguće sortiranje prema iznosima troškova, donacija i ostvarenih popusta.

- Aplikacija je ažurna koliko i baza podataka DIP-a kojem su stranke i liste predale svoja izvješća, a prednost joj je što su svi podaci na jednom mjestu - kaže Melisa Skender iz GONG-a, ističući da za podatke postoji značajan interes, o čemu svjedoči i broj pristupa aplikaciji.

- Po podacima o popustima u medijskim kućama, ispada da se u Styrijinim izdanjima oglašavao samo HDZ. Vidljivo je da je visina popusta ovisila o naručenoj količini oglasa, tako da ne možemo tvrditi da je bilo što nelegalno. Što se donacija tiče, nema donatora koji su uložili u dvije ili više stranaka, kao ni poduzeća koja dobivaju sredstva iz državnog proračuna. Ne znamo jesu li donacije uplaćivale firme koje sredstva dobivaju iz lokalnih proračuna jer oni nisu toliko transparentni - ističe Skender.

SDP prednjači po ukupnim uloženim sredstvima (2.591.000 kuna) i sredstvima za oglašavanje (1.160.000 kuna). Međutim, njihovih 137 donatora uplatilo je nešto manje od 26.000 kuna; znatno je izdašnije bilo 56 donatora stranke Milana Bandića (BM365) koji su uplatili ukupno 519.000 kuna.

- Neke stranke nisu predale izvješća, pa bi mogle biti kažnjene iznosom koji im neće biti isplaćen za troškove kampanje. Te stranke očito nemaju namjeru ući u EP pa ne očekuju neki povrat sredstava - ističe Melisa Skender.

1/1