Novosti

Intervju

Edi Perić: Raste borovina

‘Kako su prošle godine bili veliki požari, shvatili smo da bismo trebali nešto napraviti. Vrlo brzo uključili su se brojni subjekti, od ministarstava i europskih institucija do brojnih tvrtki’, kaže predsjednik Splitskog skautskog zbora koji je pokrenuo akciju pošumljavanja

Oh9b8zqdni96wfmrfqmczglg77s

Edi Perić

Čija je bila ideja o dvomjesečnoj volonterskoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanoj Boranka?

Savez izviđača Hrvatske (SIH) inicirao je ideju i osigurao materijalnu podlogu. Istovremeno, u splitskim izviđačima smo također razgovarali kako bi nam trebala jedna takva kampanja jer brinemo o prirodi. Kako su prošle godine bili veliki požari, shvatili smo da bismo trebali nešto napraviti u tom smislu. Vrlo brzo uključili su se brojni drugi subjekti, od ministarstava i europskih institucija do brojnih tvrtki. Osim SIH-a i Splitskog skautskog zbora, organizatori su Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatske šume.

Koliku površinu namjeravate obuhvatiti?

Odluku o prostoru smo prepustili struci, odnosno Hrvatskim šumama. Sadi se na obroncima Zvjezdanog sela na Mosoru jer je to teritorij Grada Splita i u Mravincima na području Solina, u organizaciji tamošnjih izviđača. Sadimo autohtone vrste bora, čempresa i hrasta. Plan je zasaditi 20 do 40 tisuća sadnica. Za to smo spremni angažirati dvije-tri tisuće volontera.

Tko će sve sudjelovati u akcijama?

Akcija će trajati osam subota. Uvijek će jedan broj biti rezerviran za organizacije, a ljudi će se također moći prijavljivati pojedinačno. Svaki tjedan dolaze nam izviđači iz cijele Hrvatske. Drugi termin rezerviran je za sustav formalne naobrazbe – srednje škole i fakultete. Pokrenuli smo edukativnu kampanju u osnovnim školama, tako da će djeca iz te kampanje dolaziti na pošumljavanje svakog vikenda kao mala pomoć, da bi stekli pozitivne navike. Posljednji tjedan bit će rezerviran za lovce i dragovoljce domovinskog rata jer je to već kasna jesen. Sudjelovat će također predstavnici udruga za zaštitu prirode, kulturnjaci, estradnjaci i planinari. Poziv smo uputili gradskim vijećnicima te se nadamo njima i drugim strukturama u gradu.

Možda dođe i netko iz javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan koja je u prilično lošem stanju?

Svi su pozvani da dođu. Bilo je upita zašto se ne radi na Marjanu, ali Marjan prije bilo kakvog pošumljavanja treba prvo počistiti, nakon čega bismo se svakako odazvali, ako dođe do takve akcije.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više