>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Ekonomsko upravljanje i (ne)povezanost

Jučer je u Beogradu održan neformalni regionalni sastanak ministara gospodarstva i vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana. Tema sastanka bila je 'Ekonomsko upravljanje i povezanost', a na njemu su sudjelovali ministri vanjskih poslova i gospodarstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, te delegacija EU koju su činili  povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Jyrki Katainen, povjerenik za proširenje Štefan Füle, posebni izaslanik talijanskog predsjedavanja EU Andrea Orizio i glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Goran Svilanović.

Premda je glavna tema sastanaka bila razmatranje programa koji bi mogli potaknuti ekonomski rast i privatne investicije u regiji, ministar vanjskih poslova samoproglašene države Kosovo iskoristio je priliku kako bi poslao poruku o nužnosti kosovske državnosti.

- Prema našem viđenju, dijalog bi trebao završiti mirovnim sporazumom koji bi uključivao priznanje Kosova kao neovisne države, te naš ulazak u Ujedinjene narode - rekao je Enver Hoxhaj novinarima.

Na pitanje o važnosti njegovog posjeta, Hoxhaj, prvi kosovski ministar koji je posjetio Srbiju, odgovorio je da je on simbol kosovskog suvereniteta te je nazvao ovaj susret povijesnim. Pa ipak, Kosovo je na ovom, kao i na svim ostalim regionalnim sastancima, sudjelovalo po gimnih formuli, prema kojoj su učesnici predstavljeni svojim vlastitim imenima, bez funkcije koju obnašaju i elemenata državnosti. Hoxhaj smatra kako bi Srbija prije ulaska u EU trebala priznati Kosovo i uspostaviti diplomatske odnose s Prištinom. Srpski dužnosnici nisu komentirali izjave o kosovskoj državnosti.

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ranije je za beogradske medije izjavio kako neće biti 'statusno problematičnih pitanja' koja se odnose na Kosovo. Neformalni regionalni sastanak bio je zatvoren za javnost, a nakon skupa Dačić je rekao da je bilo riječ o ekonomskom upravljanju i međusobnom povezivanju regije.

- Konferencija je protekla u dobroj atmosferi i ona je pokazatelj promjene stanja na Balkanu. Srbija je zadovoljna što je organizirala ovakav sastanak - rekao je Dačić na konferenciji i dodao kako će se sljedeći susret ovakvog tipa organizirati u Prištini nakon što se formira tamošnja vlada, prenosi 'Tanjug'.

Željko Sertić, ministar privrede Srbije, nakon skupa je rekao kako je zajednički stav da svaka zemlja mora nastaviti sa provođenjem snažnih ekonomskih reformi.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle kazao je da je EU spremna izdvojiti do milijardu eura iz pretpristupnih fondova za projekte povezivanja zemalja Zapadnog Balkana. Dodao je i da je 'EU je spremna pomoći da zemlje regije dobiju još 10 milijardi eura u vidu zajmova od međunarodnih financijskih institucija'.

Komentirajući srpsko-kosovske odnose Füle je na konferenciji za novinare rekao:

- Pozicija EU ostaje ista kao i prošle godine kad smo usvojili pregovarački okvir. Tada smo rekli da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ali ni tada nismo zahtijevali priznanje Kosova i ne tražimo da bude učinjeno ni danas.

1/1