>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Ana Brakus

El combinacija señor Ilčića

Doprinos novopečenog posebnog savjetnika Ladislava Ilčića razvoju ljudskih prava u Hrvatskoj doista je neizmjeran

U jednu malenu krčmu on dođe uvijek da pije / Da pjeva i razbija čase, da pjeva uz čaše vina / Sa pjesmom razbije tugu, on želi da ispriča svima. Tako je na stihove ‘Pjesme iz krčme’ 2003. pjevušio Ladislav Ilčić, novopečeni posebni savjetnik za ljudska prava u Vladi. Njegovo nasmiješeno lišce i violina u rukama osvanuli su te godine na naslovnici albuma ‘Nemoj se ženiti’ mariachi benda El combo, koji izvodi veselu glazbu po kavanama i svadbama. Señor Ilčić je neko vrijeme nastupao u El combu, a inače je kao profesionalni glazbenik član Simfonijskog orkestra HRT-a.

Tri godine kasnije počeo je pjevušiti sasvim drugu pjesmu. Ilčić i njegova sestra osnovali su udrugu Glas roditelja za djecu, poznatiju pod akronimom grozd. Nešto kasnije sudjelovao je u osnivanju stranke Hrast, čiji je i danas predsjednik. U godinama koje su uslijedile kalio se u cijelom nizu konzervativnih inicijativa, od onih u kojima je ponosno uzvikivao da je i on bio embrij, do onih koje su zagovarale ustavnu odredbu o braku kao zajednici muškarca i žene.

No pravu el combinaciju Ilčić je postigao tek suradnjom s HDZ-om. Sporazumom o predizbornoj i postizbornoj koaliciji, koji je potpisao s Tomislavom Karamarkom, konačno je osigurao svoje mjesto u Saboru. Nakon nešto više od 20 godina, uspješno je s političke margine prešao na poziciju marginalca u nekoj od važnijih državnih institucija. Kratko vrijeme boravka u Saboru iskoristio je za česte ocjene o ‘bolesnom civilnom društvu’ i opasnostima ‘rodne ideologije’ te za prozivanje onih udruga i pojedinaca koje je za to smatrao najodgovornijima.

Boraca protiv ‘rodne ideologije’, protiv ženskog prava na upravljanje vlastitim tijelom, protiv jednakopravnosti LGBT osoba, protiv otvorenog društva, sekularnosti ili poštovanja ljudskog dostojanstva kao temelja za slobodno i pravedno društvo, ima napretek. No malo je tko u posljednje vrijeme vladajuću stranku zadužio tako kao što je to svojom šutnjom o HDZ-ovim grijesima, iz perspektive klerikalnih konzervativaca, učinio upravo Ladislav Ilčić.

O sve zahuktalijoj raspravi o pravu na pristup abortusu, u kojoj zbog nedosljednosti HDZ često proziva Vigilareov Vice Batarelo, ili o čestim kritikama koje Željka Markić upućuje Andreju Plenkoviću, primjerice zbog uklanjanja Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture, Ilčić nije ni zucnuo. Plenković ga je zato najprije nagradio s nekoliko mjesta za članove Hrasta na izbornim listama HDZ-a, potom je Hrastov Hrvoje Šlezak ostao u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao pomoćnik ministra Pave Barišića, da bi prije nekoliko dana ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier obznanio da će Ilčić biti njegov posebni savjetnik, za mjesečnu naknadu od 10.000 kuna. Upitan zašto je Ivo Stier za savjetnika izabrao upravo Ilčića, Penković je odgovorio da će Ilčić ‘svojom ekspertizom zasigurno imati određene kvalitetne inpute u njegov rad’. Odgovor na pitanje kakve su to točno ekspertize premijer je preskočio.

Lezbijska organizacija Kontra i Ženska mreža Hrvatske navode da se ‘javno djelovanje Ladislava Ilčića svodi na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda’. Ujedno traže od premijera da zaustavi njegovo imenovanje kako bi se spriječilo ‘daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u RH’. Ilčić, dakle, prelazi na mjesto Stierovog posebnog savjetnika. No jedno ostaje isto: svirat će onako kako mu se kaže.

Pjesmu iz krčme možete poslušati ovdje.

1/1