>

novosti logo

Epidemija neželjenih trudnoća

Obustava dostave ključne robe kao što su kondomi i kontracepcijske pilule te nemogućnost obavljanja pobačaja zbog karantene prijete siromašnim i manje razvijenim zemljama

Zbog pandemije koronavirusa afričke zemlje već sada trpe enormne ekonomske posljedice, a siromaštvo je u daljnjem porastu. Sve to odražava se na seksualno i reproduktivno zdravlje tamošnjih žena, a kao konačna posljedica predviđa se rast neželjenih trudnoća i smrti povezanih s ilegalnim pobačajima. Obustava dostave ključne robe kao što su kondomi i kontracepcijske pilule te nemogućnost obavljanja pobačaja zbog karantene prijete siromašnim i manje razvijenim zemljama.

U Nigeriji, koja ima skoro 200 milijuna stanovnika, prošle godine prodano je oko 91 milijun kondoma marke Kiss Condoms. No glavni dobavljač DKT International sada ostaje bez zaliha, a kontejner s 12 milijuna kondoma i četiri milijuna kontracepcijskih pilula zbog restrikcija nametnutih koronavirusom zaglavio je u Lagosu. DKT medicinske proizvode uglavnom nabavlja iz azijskih zemalja, čija je dostava, baš kao i ostalih roba, usporena zbog pandemije. No za razliku od drugih proizvoda, nedostatak sredstava za sprječavanje trudnoće predstavlja rizik od smrti.

Posljedice poremećaja u opskrbi u ovom sektoru stoga bi mogle biti katastrofalne. UN-ova agencija koja se bavi seksualnim i reproduktivnim zdravljem (UNFPA) predviđa da će u sljedećim mjesecima doći do manjka u skladištima u 46 manje razvijenih zemalja. Organizacija Marie Stopes International, koja pruža usluge planiranja obitelji u 37 siromašnih zemalja, upozorila je kako je do 9,5 milijuna žena i djevojčica u riziku da izgubi pristup kontracepciji i pobačaju. To bi, tvrde iz ove organizacije, moglo rezultirati s 1,3 do tri milijuna neželjenih trudnoća te od 1,2 do 2,7 milijuna nesigurnih pobačaja. Sve to moglo bi pak dovesti od 5000 do 11000 smrti povezanih s trudnoćom.

U DKT-u, koji distribuira kontracepciju i druge proizvode za sprječavanje trudnoće u 90 siromašnih zemalja, uobičajeno je da u lokalnim skladištima imaju zalihe za tri mjeseca. Iako je proizvodnja diljem Azije pokrenuta, zbog ranih zatvaranja tvornica u Indiji, Maleziji i Kini te kašnjenju u prijevozu mnoge zemlje ostat će bez zaliha. Primjerice, većina kondoma koji se prodaju u svijetu proizvode se u Maleziji i Tajlandu, a ambalaža dolazi iz Kine, Indonezije i Europe. Indija i Kina su vodeći proizvođači generičkih farmaceutskih proizvoda i jeftinih pilula. Osim toga, proizvodi koji se rade u jednoj zemlji ponekad se testiraju u drugoj. Jednom kad su spremni za prijevoz, putuju zrakom ili morem, ovisno o veličini pošiljke. Danas je većina tih ruta zatvorena ili prometuje uz značajna ograničenja te uz puno veće troškove prijevoza.

Uz to, čak i bez koronavirusa, ovi proizvodi jednom kad uđu u zemlju, moraju proći inspekciju. U Ugandi, na primjer, kod pošiljki kondoma uzimaju se uzorci koje potom testira državni regulator. U Keniji se paketi kondoma moraju prije distribucije ponovno označavati. S obzirom na koronavirus, to označavanje sada traje više od mjesec dana, dok su im ranije za isti posao trebala dva tjedna. Budući da većina spomenutih zemalja nema kapacitete za vlastitu proizvodnju sredstava za ograničavanje trudnoće, naslućuje se da će kroz nekoliko mjeseci biti vidljive posljedice njihove nestašice.

1/1