Novosti

Politika

Ercegu izbušena guma na automobilu

Nakon što su ga zaštitari i policija grubo odveli s mjesta postavljanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, splitskom aktivistu u noći s ponedjeljka na utorak izbušena je guma na osobnom automobilu

Msufmutg6jjx6hmwpu2zovg9zwh

Erceg je prošlog tjedna završio u pritvoru, a poslije i u KBC-u Zagreb

Nakon što su ga zaštitari i policija grubo odveli s mjesta postavljanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu ozlijedivši mu pritom vrat, splitskom aktivistu Zoranu Ercegu u noći s ponedjeljka na utorak izbušena je guma na osobnom automobilu. Erceg, kako kaže, ne optužuje nikoga, ali je svjestan da aktivizam ima i negativne posljedice. ‘Ako je netko namjerno probušio gumu, znajte da vjerujem u vašu pomoć jer ste vi moja snaga. Zadnji put kada mi je trebala, pomoć je došla za 15 minuta. Građanski aktivizam uvijek ima svoju cijenu. Uvjeren sam da ne mogu oni toliko puta činiti zlo – ako je netko namjerno probušio gumu – koliko ima ljudi koji će pomoći u krpanju’, kaže Erceg, inače 80-postotni invalid.

Ovaj ratni veteran prošlog je tjedna završio u pritvoru, a poslije i u KBC-u Zagreb. Priveden je jer se usudio protestirati prilikom svečanog otkrivanja spomenika Tuđmanu. Nakon što je viknuo da je bivši predsjednik ratni zločinac, okupljeni građani su ga najprije verbalno, a kasnije i fizički napali. Zaštitari i policija pravili su se da te napade ne vide pa su priveli samo njega, dok one koji su ga udarali u glavu nitko nije primijetio. Završio je u policijskoj stanici i poslije u bolnici, gdje ga je policija također čuvala.

Zbog remećenja javnog reda i mira policija je zatražila da se Ercega kazni novčano s tisuću kuna plus deset dana zatvora, a sve to uz zabranu prilaska Tuđmanovom spomeniku na rok od jedne godine. Objasnili su da postoji opasnost da će, ako se približi četverometarskom Tuđmanu, ponoviti prekršaj. Odvjetnica Lina Budak, koja mu je pružila pravnu pomoć, takav potez policije nazvala je uvođenjem verbalnog delikta s jasnom porukom da će svatko tko se usudi govoriti protiv režima završiti u zatvoru.

Reagirale su i organizacije Documenta i Kuća ljudskih prava, koje tvrde da je policija privođenjem Ercega i njegovim udaljavanjem s mjesta gdje je prosvjedovao onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više