Novosti

Kronika

Eрдут рaстурa EУ фoндoвe

Oпштинa Eрдут je пoвуклa укупнo 3,08 милиoнa кунa зa рaзвoj инфрaструктурe и низ пaртнeрских прojeкaтa

Pjmcc6z3a8kuu59am088un4p596

Voditeljka projekta Jelena Eklemović sa volonterima

Prema podacima Instituta za javne finansije, objavljenima u maju ove godine, opština Erdut je svrstana među pet opština u Hrvatskoj koje su povukle najviše sredstava iz fondova Evropske unije.

Istraživanje o tome u kolikoj su meri hrvatske županije, gradovi i opštine u periodu od 2011. do 2014. godine koristili sredstva iz fondova Evropske unije, pokazalo je da čak 85 odsto opština i više od polovine gradova u tom periodu nije koristilo novac, koji im je bio na raspolaganju.

Opština Erdut je kroz nekoliko projekata povukla ukupno 3,08 miliona kuna za razvoj infrastrukture u poslovnoj zoni Bijelo Brdo, sanaciju i modernizaciju već postojećih nerazvrstanih puteva u Bijelom Brdu i niz partnerskih projekata. O uspešnosti erdutske opštine u tom pravcu govori i najnoviji projekat ‘Putevima EU’, koji je odobren u okviru programa ‘Evropa za građane 2014 - 2020’ i jedini je projekat koji je prošao iz Hrvatske. Za njegovo provođenje EU je odobrila 107.500 evra, a namenjen je predstavnicima lokalnih vlasti, civilnom društvu, mladima, predstavnicima nacionalnih manjina i stanovništvu partnerskih zemalja.

- Cilj projekta je da se doprinese jačanju osećaja pripadnosti Evropskoj uniji među sadašnjim i budućim građanima EU u balkanskim zemljama, ali isto tako i promovisanje volonterstva, interkulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja na nivou EU, kaže Jelena Eklemović, voditeljka projekta. Načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić posebnu važnost ovog projekta vidi u okupljanju mladih ljudi.

- Mladi ljudi prvenstveno treba da se druže, da prezentuju sve mogućnosti sredina iz kojih dolaze, a onda ćemo svi zajedno možda moći pokrenuti i neke veće projekte, podići saradnju na ono što je svima najbitnije, a to je razvoj privrede, kaže Vesić. Projekat je započeo konferencijom održanom od 2. do 4. septembra u Kulturnom i naučnom centru ‘Milutin Milanković’ u Dalju, koja je okupila 60 učesnika iz nekoliko partnerskih organizacija: Društva za razvijanje volonterstva iz Novog Mesta u Sloveniji, Opštine Sremski Karlovci i Udruženja Dunav 1245 iz Srbije, Opštine Danilovgrad iz Crne Gore, Grada Doboja iz Bosne i Hercegovine i Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut lokalne razvojne agencije (PORCLRA) kao domaćina. Zahvaljujući ovoj lokalnoj agenciji, na području erdutske opštine od 2007. godine realizovano je 28 projekata.

- Naravno da se infrastrukturni projekti i oni koji podižu nekakav standard zajednice više vide od ovakvih ‘soft’ projekata, ali bez partnera, koje ovako stičemo, nismo u situaciji da odradimo ni veliki projekat. Tako da su nam kolege, pogotovo iz Slovenije koje imaju više projektnog iskustva od nas, jako bitne’, kaže Bojana Orsić, direktorka PORCLRA.

- Oduševljena sam radom opštine Erdut, njihovih organizacija civilnog društva i razvojne agencije, jer je, u odnosu na Novo Mesto, mala opština, ali je puno učinila u korištenju evropskih fondova, kaže Branka Bukovec, sekretarka Društva za razvoj volonterizma iz Novog Mesa u Sloveniji. Na konferenciji u Dalju domaćini su goste upoznali sa privrednim, turističkim i gastronomskim potencijalima svog kraja. Sledeći susret je u Sremskim Karlovcima, 9. decembra ove godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više