Novosti

Društvo

EU pustoši zalihe tune

Flote zemalja EU-a – prije svega Španjolske i Francuske – izlovljavaju najveće količine žutoperajne tune u tom oceanu. Predstavnici Maldiva su mjere koje je EU predložila u svrhu obnove populacije te riblje vrste opisali kao "žalosno neadekvatne"

Large internacionala  jerko

(foto Duško Marušić/PIXSELL)

Otočne zemlje u Indijskom oceanu optužile su Europsku uniju za "hipokriziju i neokolonijalizam". Tim se riječima britanskom listu The Guardian požalio Nirmal Shah, bivši dužnosnik Sejšela zadužen za ribarstvo, aludirajući na činjenicu da upravo flote zemalja EU-a – prije svega Španjolske i Francuske – izlovljavaju najveće količine žutoperajne tune u tom oceanu. Predstavnici Maldiva istovremeno su mjere koje je EU predložila u svrhu obnove populacije te riblje vrste opisali kao "žalosno neadekvatne". Flota od 43 ribarska broda iz EU-a je u Indijskom oceanu tijekom 2019. izlovila 70.000 tona žutoperajne tune, što je više od bilo koje zemlje iz tog dijela svijeta – Iran je tako izlovio 58.000, a Šri Lanka i Maldivi po 44.000 tona tune. Rapidno opadanje količine tune bilo je tema sastanka Komisije za tunu u Indijskom oceanu (IOTC) – međunarodnog tijela u čijem radu sudjeluje 31 država – održanog polovicom ožujka. Problem pretjeranog izlova postao je toliko alarmantan da su se čak i velike multinacionalne trgovačke tvrtke kao što su Tesco i Princes nedavno pridružile apelima znanstvenika, a neke su čak počele bojkotirati tunu ulovljenu u tom oceanu.

Unatoč tome, na sastanku nije podržan prijedlog Maldiva da se godišnji izlov tune ograniči na 346.081 metričkih tona, u usporedbi s 483.000 tona žutoperajne tune koliko je ulovljeno 2019. Prijedlog EU-a bio je da se ulov smanji na 398.000 tona. Činjenicu da usred suprotstavljenih interesa niza zemalja na kraju nije postignut nikakav dogovor ogorčeno je komentirao Jess Rattle iz Zaklade Blue Marine.

"Lokalne zemlje izražavaju strah od društvene i ekonomske propasti ukoliko posve kolabiraju zalihe tune. Maldivi mole druge članice da djeluju dok još uvijek ima vremena. Kenija oštro upozorava EU, Koreju i Japan zbog njihove nevoljkosti da ograniče upotrebu aparata za privlačenje ribe (fish aggregating device, FAD, op. a.), čime bi se sačuvala mlađ tune. No razvijene i daleke ribarske nacije se na sve to oglušuju", poručio je Rattle. Njegova zaklada namjerava se obratiti Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, u sklopu koje IOTC i djeluje.

Vrijednost globalnog tržišta konzervirane tune je u 2019. procijenjena na 8,2 milijarde dolara. Jedna od najcjenjenijih vrsta je upravo žutoperajna tuna. Sve do ranih 1980-ih godišnji izlov u Indijskom oceanu iznosio je između 20 i 60 tisuća tona. Potom se zahvaljujući upotrebi novih alata do 1993. povećao na 400 tisuća tona. Naročito je štetna upotreba FAD-ova jer se zahvaljujući tim napravama izlovljavaju velike količine nezrele tune koja se nije stigla razmnožiti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više