>

novosti logo

Europska federacija novinara osuđuje napad na Novosti

HND i EFJ pozivaju hrvatsko političko vodstvo da jasno osudi napad na slobodu govora i prava manjina, a institucije da reagiraju u svakom slučaju širenja mržnje

Europska federacija novinara (EFJ) objavila je saopćenje kojim podupire Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u osudi napada na tjednik Novosti, odnosno na slobodu govora i prava manjina u Hrvatskoj.

Nevladina udruga U ime obitelji 13. veljače održala je konferenciju za novinare tražeći da se tjedniku Novosti koji izdaje Srpsko narodno vijeće obustavi financiranje iz državnog proračuna, navodi se u objavi Europske federacije novinara.

Istoga je dana Vladi poslan dokument pod nazivom ‘Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini’ kojim U ime obitelji poziva na kazneni progon novinara, urednika i izdavača Novosti. Udruga taj tjednik optužuje za ‘vrijeđanje Republike Hrvatske i širenje mržnje i netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu’ te traži da mu se obustavi financijska potpora iz državnog proračuna.

U svojoj reakciji Novosti ističu da ‘ti potezi predstavljaju opasnu i orkestriranu kampanju nacionalizma i ksenofobije kojom se novinare Novosti želi označiti kao državne neprijatelje’. Smatraju da je taj napad u kontekstu šire nacionalističke ofenzive protiv neovisnih medija, civilnog društva i kulturnih institucija.

Hrvatsko novinarsko društvo u svom priopćenju za javnost osuđuje postupke udruge U ime obitelji koji smjeraju na širenje mržnje prema etničkim i ostalim manjinama. HND i Europska federacija novinara pozivaju političko vodstvo u Hrvatskoj da jasno osudi napad, a institucije da reagiraju u svakom slučaju širenja mržnje, navodi EFJ u svojem saopćenju.

1/1