Novosti

Društvo

Evidentirati oboljele po zanimanjima

Pri evidentiranju oboljelih postoji rubrika "zanimanje", ali odgovor nije obavezan. Smatramo da bi se trebalo potruditi oko ovog podatka, kaže Ana Milićević Pezelj iz SSSH-a

Large gradjevina damir spehar

Na svježem zraku manja je opasnost – građevinari (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je Nacionalni stožer civilne zaštite i Vladu na javno objavljivanje svih raspoloživih podataka o stanju epidemije na radnim mjestima, utvrđenim ili pretpostavljenim prijenosima zaraze u radnim sredinama po različitim djelatnostima, kao i na objavu podataka o broju oboljelih u radno aktivnoj populaciji prema djelatnostima i zanimanjima.

Prema informacijama s terena koje ima SSSH, čini se da se sektor graditeljstva zbog radova na otvorenom i mogućnosti držanja distance, za razliku od drugih djelatnosti, zasad najbolje nosi s pandemijom koronavirusa. I dok su turizam i ugostiteljstvo preventivno uglavnom zatvoreni, stanje u trgovini nešto je lošije zbog stalnog kontakta zaposlenih s ljudima. U prerađivačkoj industriji, koja okuplja brojne članove sindikata, zasad nije bilo zatvaranja tvrtki zbog proboja virusa, kao što je to bio slučaj u nekoliko tvrtki u tekstilnoj industriji.

- Budući da nemamo pregled cijele situacije ni egzaktne podatke o tome, teško možemo tvrditi jesu li radno intenzivne djelatnosti poput tekstilne izloženije zarazi zbog težih uvjeta rada s obzirom na veći broj ljudi, slabije prostorne uvjete i količinu vlage u zraku - kaže za Novosti Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH.

Uz zdravstveni sustav, ističe naša sugovornica, loše je stanje i u dječjim vrtićima. Zbog toga je nedavno Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske pozvao ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da s osnivačima tih ustanova i njihovim ravnateljima uskladi i dogovori preporuke za organizaciju rada u skladu s mjerama i preporukama Stožera. Sve bi to trebalo omogućiti sigurno korištenje njihovih usluga te sačuvati fizičko i psihičko zdravlje njihovih radnika. U tim ustanovama, dodaje sindikalistica Pezelj, ima dosta oboljelih te su mnogi u samoizolaciji. Nekima se to događa više puta, zbog čega imaju značajno smanjene prihode, a zbog nedostatka ljudi neki rade brojne prekovremene sate i premoreni su.

- Pri evidentiranju oboljelih osoba postoji rubrika "zanimanje", ali taj odgovor nije obavezan. S obzirom na to da se ova generacija suočava s nikad zabilježenom zarazom, ocjenjujemo da bi se ipak trebalo potruditi oko ovog podatka. Objava podataka o stanju i prijenosu zaraze na radnim mjestima pomogla bi nam da upute o zaštiti radnika na radnom mjestu kao i u odnosu na treće osobe dodatno preciziramo te da djelovanje naših sindikalnih i radničkih predstavnika na razini poslodavca bude još učinkovitije u zaštiti zdravlja radnika i suzbijanja epidemije - kaže Ana Milićević Pezelj.

Ovih dana također svjedočimo inicijativi nekih sindikata da se liječnicima i zdravstvenim radnicima bez posebnog postupka prizna profesionalna bolest Covid-19. No prvo bi pitanje, smatra sindikalistica Pezelj, moglo biti zašto bi se to odnosilo samo na zdravstveno osoblje, a ne primjerice i na spremačice na covid-odjelima, pa i na druga zanimanja u kojima su radnici izloženi zarazi. Zasad je, kako kaže, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje istaknuo kako bi se time neke profesije dovele u privilegirani, a druge u podređeni položaj.

- Priznavanje bez dokazivanja obolijevanja prilikom obavljanja posla vjerojatno neće biti moguće ni za jednu profesiju jer, budimo iskreni, nije se ni sve zdravstveno osoblje zarazilo na radnom mjestu. Zato su takvi podaci i praćenje ključni. Improvizaciji tu ne bi smjelo biti mjesta - zaključuje Ana Milićević Pezelj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više