>

novosti logo

Kronika Kronika

Evropski milioni za Dardu

Opština Darda od septembra postaje veliko gradilište: uređuje mesno središte, gradi 87 kuća u romskom naselju i obnavlja Dečiji vrtić Radost

Uz gradove Vukovar, Knin, Benkovac i Petrinja, ratom pogođenih područja koji su uvršteni u program koji provodi Ministrastvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a koji se u celosti financiraju iz fondova Europske unije, našli su se i Grad Beli Manastir te Opština Darda.

Deo kolača koji je težak čak 120 miliona eura i koji je namenjen za smanjenje socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva, pripast će i Baranjcima ‘u paketu’, a iznos od 24 miliona eura podelit će se između Belog Manastira i Darde u omeru 65:35.

U jednom od prošlih brojeva objavili smo projekte Belog Manastira, pa ćemo se u ovom broju fokusirati na kapitalne projekte u opštini Darda. Za Darđane su to uređenje mesnog središta, gradnja 87 kuća u romskom naselju te radovi na kompletnoj obnovi, adaptaciji i opremanju Dečijeg vrtića Radost.

Opština Darda će najviše novca uložiti u uređenje mesnog središta, a radovi na uređenju kreću već početkom septembra. Nakon izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije ovo će, drugo po veličini baranjsko mesto, dobiti potpuno novi izgled. Projektom su predviđena čak tri kružna toka, a biće izgrađena i nova pešačka, preciznije biciklistička staza, uređena parkirališna mesta, rasveta te izgrađen novi kolnik na nižoj razini od dosadašnje.

Radove na uređenju mesta izvodit će zajednica ponuđača Gravia, Gradnja i Osijek-Koteks čija je ponuda od 28,3 miliona kuna bila i najpovoljnija. Ako se sve bude odvijalo po planu i ne bude nepredviđenih okolnosti, spomenuti bi radovi trebali biti završeni za godinu dana. Kada je u pitanju izgradnja 87 kuća u romskom naselju, procenjeni radovi teški su 24 miliona kuna, a njihova gradnja trebala bi započeti sledeće godine.

Jedan od kapitalnih objekata na području Darde svakako je proširenje i opremanje dečijeg vrtića ‘Radost’. Ukupna vrednost tih radova iznosit će 10,5 miliona kuna, od čega je već 1,2 miliona utrošeno, a ostatak sredstava je iz EU sredstava iz Interventnog plana. Proširenje i opremanje nove zgrade dečijeg vrtića, koja se nadovezuje na već postojeću već su počeli, a kada nova zgrada bude gotova, ona će u potpunosti zadovoljavati pedagoške standarde pa grupe više neće biti prekapacitirane kao što je to slučaj sada.

Da će Darda u narednim godinama opet biti jedno veliko gradilište potvrdio nam je i darđanski načelnik Anto Vukoje. Njegov mali, ali uigrani tim, već je poslao natječajnu dokumentaciju Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata i programa za završetak Kulturnog centra Roma Baranja, a u planu je niz manjih, ali također značajnih projekata poput izgradnje pešačkih staza, uređenja mesnog groblja, izgradnje biciklističke staze u saradnji s Gradom Osijekom.

Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo mukotrpnog rada i prezentacija razvojnih programa u svim ministarstvima za što su najzaslužniji stručni ljudi zaduženi za pripremu projektnih dokumentacija, i ishođenje svih potrebnih dozvola. Stoga ne čudi da je upravo Opština Darda i do sada bila jedna od vodećih opština u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova. Realizacija projekata, na zadovoljstvo meštana, biće još jedna kruna za sav uloženi trud.

1/2