>

novosti logo

Vijesti / Kultura Vijesti / Kultura
Piše Novosti

Festival Željezara 2019. u Sisku

Šesti po redu Festival Željezara započeo je u ponedjeljak cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u naselju Caprag i centru Siska. Odvijat će se do subote, 2. studenog kroz izložbe, predavanja, poeziju i performanse

Šesti po redu Festival Željezara 2019. službeno se otvara u ponedjeljak, 28. listopada u 19 sati u sisačkoj galeriji Striegl, performansom Pine Ivančića. Nakon toga slijedi izložba s ovogodišnjeg 3. Festivala Grafoskopa, održanog nedavno u prostorima AKC Medike u Zagrebu, na kojoj će biti predstavljeni radovi Vane Gaćine, Filipa Borellija i Marijana Crtalića. Potom će umjetnici, koji su izvodili performanse, akcije ili intervencije u urbanim tkivima grada Siska i industrijske zone Capraga, održati kratka predavanja o svom radu koja će popratiti i projekcije njihovih autorskih video radova.

Umjetnički dio programa započeo je 28. listopada cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u prostorima naselja Caprag i samog centra grada Siska. Izvode ih afirmirani hrvatski umjetnici Matej Knežević, Frane Rogić i Bojan Koštić te Marijan Molnar i Pino Ivančić, koji će održati i performans na službenom otvorenju u galeriji Striegl.

U utorak, 29. listopada, u prostoru sisačkog Državnog arhiva, s početkom u 19 sati, bit će održano čitanje poezije sisačkih pjesnika, u organizaciji autora i organizatora sisačke stihovnice, Siniše Matasovića.

U srijedu, 30. listopada, u galeriji Striegl, s početkom u 19 sati, svoj performans izvest će umjetnica Vesna Mačković koja će, uz projekciju svog novog video rada, predstaviti i ovogodišnji projekt s kojim je putovala po svijetu te će predstaviti i aktivnosti svoje udruge Arktik. Također, bit će prikazan najnoviji film Danijela Pavlića koji je ovih dana osvojio nagradu u filmskom festivalu u Tuzli. Pavlić će održati i popratno predavanje o svome radu. U sklopu događanja, svoj performans održat će i organizator Festivala Željezara, Marijan Crtalić.

U četvrtak, 31. listopada, u galeriji Striegl, u 19 sati, pjesnikinja Sanja Baković, inače organizatorica zagrebačkog događanja ‘Odvalimo se poezijom’, održat će prezentaciju i čitanje poezije skupine autorica G-rupa (Selma Sarajlić Kanazir, Ana Martina Bakić, Sanja Baković, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Ives Buljan).

U subotu, 2. studenoga, u galeriji Striegl, u 18 sati, bit će održano zaključno predavanje o radionicama u parku skulptura Željezare Sisak, prodekanice za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije u Splitu, dr. Sagite Mirjam Sunare, a uz asistenciju Tine Tomšič.

1/1