Novosti

Kultura

Filmovi jači od korone

Kraj septembra i početak oktobra proteći će u znaku tradicionalnih festivala Animafesta i Zagrebdoxa

Vitna14ndi2nsl49swwmmcc339h

Kraj septembra i početak oktobra u Zagrebu će obilježiti održavanje dva već tradicionalna filmska festivala priznata i u svijetu – Animafest i Zagrebdox.

Od 28. septembra do 3. oktobra u Kinu SC, Teatru &TD i Kinoteci, kao i na brojnim drugim gradskim lokacijama, bit će održan 30. po redu Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020. Program čini više od 300 filmova, a uz prestižna natjecanja tu su i panoramski program, fokus na kinematografiju Mađarske, s posebnim osvrtom na redateljice nove generacije, program ‘Majstori animacije‘ s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera i hrvatskih klasika iz 1972. godine.

Teme festivala su i proslava 60. godišnjice Međunarodnog udruženja za animirani film (ASIFA) i festivala u Annecyju s izborom nagrađenih filmova iz njegove bogate povijesti, ponoćni program WTF koji promovira različitost, Animafest PRO s naučnim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program uz bogat program za djecu i mlade, kao i ‘Animafest u Vašem kvartu‘. Zbog epidemioloških mjera i zaštite mlade publike, Animafest ove godine osigurava online praćenje natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima, saopćavaju organizatori i ukazuju da se informacije nalaze na www.animafest.hr

Osim toga, u okviru 19. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, u suradnji sa Zagreb Prideom Animafest Zagreb 2020., ove subote, 19. rujna, u parku Ribnjak (ART park) prikazuje se cjelovečernji program od pet nagrađivanih animiranih filmova na teme srodne misiji Zagreb Pridea.

Odmah nakon završetka ovog festivala, počinje Zagrebdox. Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. oktobra u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Nakon što je zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen neposredno uoči otvaranja u martu, najznačajniji domaći festival dokumentarnog filma u smanjenom će se opsegu i uz poštovanje svih epidemioloških mjera održati u novom terminu i lokaciji.

Ljubitelji dokumentaraca imat će prilike pogledati 50-ak filmskih naslova odabranih za ovogodišnje festivalsko izdanje. Kino SC, po broju sjedećih mjesta najveća kinodvorana u Zagrebu, odabrano je kao nova lokacija jer omogućuje da, uz maksimalno pridržavanje epidemioloških mjera, filmove pogleda najveći broj gledalaca.

Okosnicu programa činit će, kao i do sada, takmičarski program podijeljen u kategorije međunarodne i regionalne konkurencije, gdje će pažljivo odabrani naslovi pružiti gledateljima uvid u recentnu produkciju i aktualne autorske preokupacije, donoseći niz ostvarenja koji na zanimljive načine istražuju različite suvremene teme i fenomene ili upoznaju s intrigantnim osobnim pričama i živopisnim pojedincima. U popratnom filmskom programu ‘Best of the Rest‘ bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa, a svoje će mjesto naći i retrospektivni program posvećen Lucy Walker, nagrađivanoj britanskoj redateljici nominiranoj i za Oscara, koja će održati i online predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro. Detaljnije informacije o programu bit će objavljene na www.zagrebdox.net

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više