Novosti

Kultura

Filmska arterija

Od utorka do subote u Zagrebu će se održavati tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama u Dokukinu KIC

Large arteria

U organizaciji Kulturno informativnog centra od 22. do 26. ožujka u Dokukinu KIC održat će se 5. Arterija - tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama, program s presjekom aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima.

U ovogodišnjem izdanju zagrebačka publika moći će premijerno pogledati nagrađivane filmske posvete - punk frontmenici Poly Styrene, njemačko-švicarskom književniku i nobelovcu Hermannu Hesseu, umjetnici iz sjene i Picassovoj muzi Dori Maar, prvom androginom umjetniku i sviraču ukulelea Tiny Timu, inovativnom koreografu i plesaču Merceu Cunninghamu, prvoj redateljici na svijetu i pionirki filmske industrije, donedavno zaboravljenoj Alice Guy-Blaché, argentinskom pijanističkom virtuozu Martínu Perinu i njegovoj borbi s mentalnom bolešću, kontroverznom fotografu Helmutu Newtonu, kao i gnjevnoj kraljici no-wavea i njujorškoj underground poetesi Lydiji Lunch.

Filmovi će biti popraćeni razgovorima koji će pojedine karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti. Selektorica programa je Dina Pokrajac, filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC.

Film o Poly Styrene, prvoj britanskoj mulatkinji na čelu jednog uspješnog punk rock banda, predstavit će povjesničarka umjetnosti i voditeljica Ureda za fotografiju Sandra Križić Roban, u razgovoru nakon filma o Martínu Perinu sudjeluju psiholog Hrvoje Handl, pijanistica Virna Kljaković te muzikologinja i novinarka Iva Lovrec Štefanović, dok će o Tinyu Timu govoriti producent Bojan Kanjer, animator Marko Meštrović i snimatelj Damir Kudin uz moderaciju filmskog kritičara Boška Picule. U filmu "Cunningham" pojavljuje se i John Cage, u kojem je Cunningham pronašao ne samo srodnu dušu u svom profesionalnom djelovanju već i ljubav svog života. Film će predstaviti performativna umjetnica i autorica Iva Nerina Sibila. O nagrađivanom filmskom eseju "Hermann Hesse: plamteće ljeto" govore pisac i prevoditelj Boris Perić te asistentica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Aida Alagić Bandov. Film o Helmutu Newtonu predstavit će modni kritičar Nenad Korkut, a o Alice Guy - Blaché" povjesničar filma Daniel Rafaelić. Nakon dokumentarca Beth B "Lydia Lunch: rat nikad nije gotov" kulturna antropologinja Sonja Leboš razgovarat će on line s Lydijom Lunch i Beth B.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više