Novosti

Kultura

Фoлклoрaши нa Злaтибoру

Члaнoви културнo-умeтничких друштaвa сa пoдручja дeлoвaњa Зajeдничкoг вeћa oпштинa Вукoвaр учeствoвaли су нa сeминaру фoлклoрa нa Злaтибoру

Large informator  folklora%c5%a1i %c4%87irilica

Seminar za članove KUD-ova

Članovi kulturno-umetničkih društava sa područja delovanja Zajedničkog veća opština Vukovar, koji su učestvovali na 8. Jesenskoj školi folklora u Vukovaru, boravili su početkom meseca na Zlatiboru, kao učesnici seminara folklora. Isti je bio posvećen srpskom, seoskom pevanju na području Šumadije, odnosno razgovaralo se i edukovalo o žanrovima, slojevima i stilovima, a organizator skupa bio je Odbor za kulturu i sport ZVO-a.

- Nakon što smo analizirali rezultate Zimske škole folklora, odlučili smo da one, koji su aktivni u svojim KUD-ovima dodatno edukujemo, ali i nagradimo putovanjem, tokom kojeg su, uz radni deo imali priliku i da obiđu znamenitosti matične države, upoznavši se s kulturom i tradicijom tog kraja - rekao je predsednik Odbora za kulturu Veljko Maksić. On smatra da je od izuzetne važnosti za ovakav vid kulturnog amaterizma, ulaganje u dodatne edukacije umetničkih rukovodilaca, odnosno koreografa, ali istovremeno i u igrački kadar. Predavač na ovogodišnjem seminaru bila je doktorka etnomuzikologije i naučna savetnica u muzikološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti Jelena Jovanović.

- Seminar se bavio vokalnom tradicijom Šumadije, odnosno narodnim pevanjem, što je tema mojih dugogodišnjih istraživanja. Obradili smo izbor iz snimljene, publikovane i nepublikovane arhivske građe prikupljene na terenu. Naučili smo nekoliko karakterističnih pesama pa uz pažnju i ljubav polaznika odradili veoma lep posao - naglasila je Jovanovićeva govoreći o principu rada s mladim folklorašima iz Hrvatske. Prema njenom stavu važno je da mladi neguju tradiciju i običaje svog naroda, čuvajući ih od zaborava.

- To je važno za svaki narod, a posebno za manjinske grupe. Pripadnici manjina ponekad mnogo više poštuju, cene ono što imaju i ono što je njihovo nasleđe nego što to čine većinski narodi u svojim matičnim zemljama, jer oni osećaju koliko je bitno da zapamte ko su i koji je njihov identitet – zaključila je ova etnomuzikologinja. Polaznici seminara bili su predstavnici kulturno-umetničkih društava iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, ali i članovi novoosnovane pevačke grupe Ansambla narodnih igara SKD Prosvjeta pododbor Vukovar. Seminar je finansiran sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više