>

novosti logo

FOTOGALERIJA: Biramo najljepšeg Tuđmana

Zagreb će uskoro dobiti spomenik posvećen Franji Tuđmanu. Taj rad Kuzme Kovačića prvi je u našoj galeriji, a ponudili smo vam i Tuđmane iz Slavonskog Broda, Cirkovljana, Splita, Osijeka, Pakoštana, Velikog Trgovišća, Bjelovara, Makarske, Podbablja, Runovića, Pridrage, Bibinja, Knina, Koprivnice i Biograda na moru

Zagreb će uskoro dobiti spomenik posvećen hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Djelo Kuzme Kovačića, visoko 4,2 metra, već je završeno, a podići će se 10. decembra nasuprot budućeg spomenika Domovini, kraj dvorane Vatroslav Lisinski.

‘Boljeg mjesta u Zagrebu nema za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a još će za godinu dana gledati svoje djelo, spomenik Domovini’, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodavši kako je u pitanju ‘najljepši i najveći spomenik, kakav i dolikuje prvom hrvatskom predsjedniku’. Kovačićev kip je opisao kao ‘viziju, budućnost, odlučnost, dosljednost’. 

‘Oblikujući kip vodio sam se ovim mislima koje je gradonačelnik iznio. Htio sam napraviti portretnu figuru koja je simbol hrvatske slobode u koju nas je predsjednik Tuđman poveo i tako sam ga napravio. Os figure je u nagibu i to govori da nas je taj čovjek poveo u slobodu. Simbol je to forme kojoj sam nastojao utkati dušu živog Tuđmana, da s nama bude živi Tuđman. Figura u bronci je gotova, treba ju još patinirati, a bit će postavljen na kamenom postolju, na lijepom mjestu i vjerujem da će svojim dimenzijama i formom skladno dominirati prostorom’, kazao je kipar Kovačić, a vama, uz izbor još 14 djela, ostavljamo mogućnost da sami izaberete da li je ovaj zagrebački spomenik Tuđmanu uistinu ‘najljepši i najveći spomenik, kakav i dolikuje prvom hrvatskom predsjedniku’, kako je to rekao Bandić.

Kovačićev rad prvi je u našoj fotogaleriji, a ponudili smo vam i Tuđmane iz Slavonskog Broda, Cirkovljana, Splita, Osijeka, Pakoštana, Velikog Trgovišća, Bjelovara, Makarske, Podbablja, Runovića, Pridrage, Bibinja, Knina, Koprivnice i Biograda na moru. Ako u svom mjestu imate ljepšeg, slobodno nam ga pošaljite.

Ako kliknete na fotografiju, možete vidjeti fotogaleriju 16 bisti i spomenika podignutih u čast Franji Tuđmanu u Hrvatskoj.

1/16