>

novosti logo

Piše T.O.

Fotogalerija ‘Zlo se ne uništava silom, nego istinom’

Kada već predstavnici državne vlasti govore da je Hrvatska imala najsnažniji antifašistički pokret u Evropi, zašto ih onda nema na mjestima na kojima se gradila ta snaga? Nije valjda da ih je sram zato što su njihovi sugrađani srpske nacionalnosti bili dio te snage. S ovoga mjesta ih opominjemo kako je došlo vrijeme da se trgnu jer će inače zavladati ono protiv čega je antifašizam ustao, istaknuo je Milorad Pupovac na obilježavanju godišnjice proboja obruča na Biljegu

Na Petrovoj gori, na mjestu uništenog spomenika, koje pamti velike ljudske i materijalne gubitke, ali i nadljudske napore u osvajanju slobode, danas je obilježena obljetnica značajne partizanske akcije - proboja na Biljegu, koja je donijela spas i utočište desetinama hiljada progonjenih 1942. godine. Nakon izvođenja pjesme ‘Na Kordunu grob do groba’, delegacije Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA), Srpskog narodnog vijeća (SNV) i općine Krnjak položile su vijence na kosturnici, koja se nalazi u podnožju spomenika Vojina Bakića.

U ime 22 manjine koje žive na teritoriju Republike Hrvatske, okupljenima, među kojima nije bilo predstavnika državnog vrha, obratio se Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

- Budući da danas u Hrvatskoj svjedočimo prešućivanju i reviziji povijesti, velika mi je čast što u svoje ime, ali i ime onih koje predstavljam, a kojih je 8,5 posto u ovoj zemlji, prisustvujem obilježavanju današnjeg dana. Ovo je mjesto na kojem se stvarala naša zemlja, mjesto gdje se kovao antifašizam na temelju kojeg smo ušli u Evropu i s kojim se toliko dičimo – kazao je Tolnauer.

- Okupili smo se da izrazimo tugu zbog naših poginulih suboraca i sugrađana, ali i ponos što smo antifašisti i borci za ljudska prava i dostojanstvo - dodao je Ivan Fumić, potpredsjednik SABA RH.

- Danas živimo u podijeljenom društvu. Dio građana u Bleiburgu kuka za Nezavisnom Državom Hrvatskom i onima koji su nas u ovim planinama nastojali uništiti. S njima je i dobar dio katoličkog klera. Svjedočimo sustavnom preinačavanju povijesti. Prvo su one koji su u Splitu otvorili spomenik ustaškom zločincu Rafelu Bobanu proglasili antifašistima, a potom je i Draža Mihailović, sramota srpskog naroda, također promoviran u antifašističkog borca. Na štetu slobode i demokracije, nacionalisti se međusobno solidariziraju, pa ako se međusobno ne odupremo takvim nastojanjima, ne piše nam se dobro. Na nama je da odredimo svoju budućnost - dodao je potpredsjednik SABA, te podsjetio da desnica, koja promovira govor mržnje i kuka za nehumanošću, jača i u ostatku Evrope.

U ime SNV-a i općina Krnjak, Gvozd, Vojnić i Topusko, okupljenima na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, obratio se Milorad Pupovac.

- Okupili smo se sedam dana od Dana pobjede nad nacizmom i fašizmom, dana koji je evropskim građanima i građankama donio decenije mira, slobode, jednakosti, ravnopravnosti i pravednosti te samo dan od obljetnice završetka rata u Jugoslaviji. Okupili smo se u vremenu u kojem antifašistička Evropa i njene članice više nisu složne i ne dijele jedinstvo u obrani antifašističkih vrijednosti i tradicije - rekao je Pupovac, koji se također osvrnuo na rehabilitaciju četničkog zločinca Draže Mihailovića.

- Treba spomenuti i rehabilitaciju Stepana Bandere, ukrajinskog kvislinga koji je proglašen herojem, na što Evropa i ostatak svijeta nisu reagirali. Stvari su, nažalost, postavljene naopako. S pravom se kaže da je Hrvatska, odnosno Jugoslavija, imala najsnažniji antifašistički, a često se prešućuje i partizanski pokret. Puna je istina da su u toj borbi zajedničkim snagama sudjelovali Hrvati i Srbi i da to nije bio apstraktni antifašizam koji se isključivo borio za povratak teritorija Istre, Zadra i otoka, kako to danas ističu. Njegova najveća vrijednost je u ideji koju je nosio sa sobom, u ideji slobode, jednakosti i bratstva, a mi smo se danas okupili da slavimo upravo tu ideju - istaknuo je predsjednik SNV-a.

- Sve je više priče o nacionalnoj i državnoj ravnopravnosti, a sve je manje ravnopravnosti među ljudima i narodima. Sve je više priče o blagostanju, ali je istodobno sve manje jednakosti među ljudima i socijalnim grupama. Za nas je upravo to pitanje antifašizma. Antifašizam koji zaboravlja svoje ideje i koji ne objedinjuje ljude, zapravo nije antifašizam. On je ili protokolaran, ili, nažalost, samo retorički. Kada već predstavnici državne vlasti u Republici Hrvatskoj u prigodnim situacijama govore da je Hrvatska imala najsnažniji antifašistički pokret u Evropi, zašto ih onda nema na mjestima na kojima se gradila ova snaga, kao što je ovo? Zašto ih nema na mjestima odakle je krenula ta snaga kao što je krenula u Srbu 27. jula? Nije valjda da ih je sram zato što su njihovi sugrađani srpske nacionalnosti bili dio te snage. Ako će prešućivati da je taj antifašizam iznijela Narodnooslobodilačka vojska i partizanski pokret, onda će doći vrijeme u kojem će svi drugi, uključujući i fašiste, za sebe govoriti da su antifašisti. S ovoga mjesta ih opominjemo kako je došlo vrijeme da se trgnu jer će inače zavladati nesloboda, nejednakost, odnosno, ono protiv čega je antifašizam ustao - istaknuo je Pupovac i dodao kako u slavu onih koji su poginuli u partizanskoj borbi moramo učiniti sve da se obnovi spomenik Vojina Bakića i da antifašizam, baš kao i spomenik koji se danas nalazio u magli, konačno izađe iz nje.

U popratnom programu nastupili su folkloraši Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbor Krnjak i Vojnić, ZborXop iz Zagreba te pjesnik i dramski umjetnik Enes Kišević, koji je svoje stihove govorio i na otvorenju spomenika Vojina Bakića, u čijoj sjeni je i ove godine proslavljen Dan proboja obruča. ‘Zlo se ne uništava silom, nego istinom’, misao je kojom je Kišević zaključio današnju svečanost.

Podsjetimo, nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva toga kraja, 700 partizanskih boraca u noći s 13. na 14. maj 1942. godine krenulo je u akciju proboja obruča koji se sastojao od nekoliko hiljada pripadnika ustaško-domobranskih snaga. Nakon poraza kod Biljega, ustaška se vojska povukla i više se nikada nije usudila obračunavati s partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica. Na Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, 1982. završena je izgradnja Spomenika ustanka naroda Banije i Korduna, autorskog djela Vojina Bakića. Nakon 1991. spomenik i spomen-kompleks su zapušteni, a njegovo oštećivanje traje do današnjih dana.

1/20