>

novosti logo

Piše Novosti

Gaženjem hrvatske zastave Šešelj prekinuo Jandrokovićev posjet

Posjeta je krenula u dobroj vjeri i atmosferi. Ovaj incident skrnavljenja nacionalne zastave nije se smio dogoditi. To je šteta za Srbiju, za hrvatsko-srpske odnose i za jedan dobro započeti posao, komentirao je Milorad Pupovac

Šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nije prestao nizati provokacije otkako je prošlog tjedna pravomoćno osuđen u Haagu kao ratni zločinac, a današnjim incidentom sa skrnavljenjem hrvatske zastave u Skupštini Srbije izazvao je prekid posjeta hrvatske delegacije predvođene predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Incident je opisan u službenom priopćenju Šešeljeve Srpske radikalne stranke, a za sada nema svjedoka ili snimke. Šešelj je prošlog tjedna krenuo s prijetnjama Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i zastupniku u Skupštini, nastavio s jučerašnjim prijetnjama zastupnici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov, a danas je zajedno sa zastupnikom svoje stranke Filipom Stojanovićem pokušao iskidati zastavu Republike Hrvatske, koju su njih dvojica potom izgazili. Šešelj i Stojanović pritom su vrijeđali članove hrvatske delegacije koji su u tom trenutku razgledavali zgradu Skupštine.

Jandroković i premijer Andrej Plenković zbog incidenta su donijeli odluku da se posjet predsjednika Sabora Srbiji prekida i da se delegacija vraća u Hrvatsku. Uz Jandrokovića, u delegaciji su bili i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac, saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš te voditelj Hrvatsko-srpske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Željko Raguž.

- Svi smo bili u tom trenutku u predvorju Skupštine i razgledavali smo simbole bivše zajedničke države. Nismo vidjeli to što se događalo sa zastavom, ali smo čuli što je Šešelj dobacio prema delegaciji. To su bile uvrede koje su takve da ih ne želim ponavljati - kazao je za Novosti Milorad Pupovac.

Iako su intervenirali stražari u Skupštini, nisu uspjeli zaustaviti Šešelja i Stojanovića u gaženju zastave i slanju uvreda.

- Žao mi je što je do ovog prekida došlo. Posjeta je krenula u dobroj vjeri i atmosferi. Ovaj incident skrnavljenja nacionalne zastave nije se smio dogoditi. To je šteta za Srbiju, za hrvatsko-srpske odnose i za jedan dobro započeti posao, s dobrim namjerama i još boljim ciljevima. Nažalost, idemo korak naprijed, pa dva nazad - komentirao je Pupovac.

Glasnogovornica Vlade RH Sunčana Glavak izjavila je za N1 televiziju da Vlada ‘najoštrije osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čovjeka Republike Hrvatske’.

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković objavila je kako ‘najoštrije osuđuje današnji brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja’, a incident je osudila i premijerka Srbija Ana Brnabić.

‘Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojsilava Šešelja. Pokušaj trganja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih delegacija u posjeti našoj zemlji, nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana’, napisala je Brnabić na Twitteru.

Posjet Jandrokovića Beogradu bio je prvi službeni posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Srbiji. Jandroković je danas, prije ovog incidenta, posjet nazvao povijesnim. ‘Oni koji žele vratiti odnose na neka druga, prošla vremena neće biti ti koji će nam diktirati ritam. Ritam ćemo diktirati mi koji smo zainteresirani za bolju budućnost’, rekao je samo nekoliko sati prije nego što je, nakon Šešeljeve provokacije, odlučeno da delegacija prekida planirani dvodnevni posjet.

Podsjetimo, prošlog tjedna vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj osuđen je u Haagu na deset godina zatvora za progon i deportacije Hrvata iz Vojvodine, gdje je 6. svibnja 1992. godine održao svoj poznati ratnohuškački govor, nakon kojega su krenula protjerivanja. U kaznu mu je uračunat boravak u pritvoru, zbog čega Šešelj ostaje na slobodi u Srbiji. Presudu je komentirao riječima da je ‘ponosan na zločine koji mu se pripisuju’, ali i da ih ‘planira ponoviti’. Samo dan kasnije, prošlog četvrtka, sličnu izjavu dao je i za portal Blic. ‘Intenzivno se pripremam za ponavljanje svojih ratnih zločina, a krenut ću od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka’, rekao je Šešelj, no tu nije stao. ‘Bit će još intenzivniji nego što su bili. Kakvi? To vam ne mogu otkriti. Reći ću vam samo da ću krenuti od onog Žigmanova i Čanka’, rekao je Šešelj, zbog čijih izjava Žigmanov nije htio sudjelovati u Jandrokovićevom posjetu.

1/1