>

novosti logo

Generacija obnove ugostila inicijatora postavljanja žice na mađarskoj granici

Frano Čirko zamolio je Lászla Toroczkaija da hrvatskoj Vladi predloži podizanje ograde kako bi se, nalik na Mađarsku, spriječio dolazak migranta u Hrvatsku

Na poziv opskurne desne stranke Generacija obnove u Hrvatskoj će dva dana boraviti jednako opskurni László Toroczkai, načelnik mađarske općine Ásotthalom i inicijator postavljanja žice na granici sa Srbijom s ciljem sprečavanja ulaska izbjeglica i migranata u tu državu. Toroczkai je s predsjednikom Generacije obnove Franom Čirkom održao dvije konferencije za medije, prvu u četvrtak na graničnom prijelazu Maljevac, a drugu dan kasnije u Zagrebu. Čirko je prije osnivanja Generacije obnove bio predsjednik HČSP-a.

‘S obzirom na učestalost masovnih ilegalnih prelazaka hrvatske granice, Generacija obnove smatra da je upravo primjena ‘mađarskog rješenja’ jedini način da se masovni ilegalni prelasci granice spriječe. Upravo zbog toga smo odlučili pozvati g. Toroczkaija da posjeti granični prijelaz Maljevac te da hrvatskoj javnosti podijeli svoje iskustvo i predstavi rješenje koje je zaustavilo masovne ilegalne ulaske u njegovu općinu’, stoji u pozivu.

Toroczkai je, kako se pohvalio na Facebooku, zajedno s Čirkom posjetio i izbjeglički kamp u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, Čirko ga je zamolio da hrvatskoj Vladi predloži podizanje ograde kako bi se spriječio dolazak migranta u Hrvatsku, kako je to svojevremeno predložio i vladi Viktora Orbána, kojem se ideja svidjela. ‘Mađarska ograda nije spriječila migrante, samo ih je omela. Europa mora biti spašena‘, napisao je na svom Facebooku.

Mađarskom ekstremnom desničaru zabranjen je ulaz u više europskih država poput Rumunjske, Slovačke i Srbije otkud je izbačen zbog sudjelovanja u tučnjavi. Svojevremeno je bio potpredsjednik stranke Jobbik koji se zalaže za pripojenje Međimurja Mađarskoj i usko surađuje s hrvatskim ekstremistima. Nakon unutarnjih podjela napustio je Jobbik i osnovao novu stranku Domovinski pokret koja se zalaže za islamofobiju i zabranu istospolnih brakova, baš kao što čini i marginalna Generacija obnove.

1/1