>

novosti logo

Kronika Kronika

Gimnazijalci idu dalje

Nova generacija učenika u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu: ‘Imam dobre utiske iz škole i doma gdje sam se već skompao s drugarima’, kaže Ognjen Trivunović

Početak je školske godine i za novu generaciju učenika prvog razreda Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Katarina Kantakuzina Branković’ u Zagrebu.

- Ovogodišnja, 14. generacija po redu, nešto je malobrojnija od ranijih jer je upisano devet učenika, dok se za jednog učenika još provodi procedura upisa, rekao je za Novosti razrednik prvog razreda, profesor historije i geografije Samir Hasanagić koji je u prošloj školskoj godini bio razrednik najbolje generacije učenika i maturanata ove gimnazije.

- Smanjenje broja učenika nije karakteristično za našu školu; tako je zbog iseljavanja i negativnih demografskih trendova u cijeloj zemlji. Ali oni koji su izabrali ovu gimnaziju upisali su jednu od najboljih škola. Ovdje su mali razredi što omogućava bolje učenje i učenicima osiguravamo besplatne knjige, užinu i smještaj u domovima - rekao je Hasanagić.

Ukupan broj učenika u sva četiri razreda od samog početka rada škole, kretao se od 60 do 80. Stevana Gojković iz Sokolovca u Koprivničko-križevačkoj županiji jedna je od tri učenice prvog razreda.

- Za školu sam čula sve najbolje od učitelja vjeronauke, ali i od svojih kolega, a u odluci mi je pomogao školski časopis ‘Spog’ u kojem se pisalo o brojnim aktivnostima učenika. Već prvih dana stekla sam odlične dojmove, kako u školi, tako i u domu u kojem sam smještena sa starijim učenicama ove škole - rekla je Stevana koja se u osnovnoj školi odlikovala znanjem iz geografije i historije, pa je učestvovala na županijskom takmičenju.

Ognjen Trivunović iz Uglješa kod Osijeka iskustva o školi čuo je od bratića koji je sada u drugom razredu.

- On mi je ispričao dobre stvari o školi, a meni se svidjelo u Zagrebu. I ja imam dobre utiske iz škole i doma gdje sam se već skompao s bratićem i njegovim drugarima - kaže Trivunović. Od 22 učenika u osnom razredu škole u Uglješu, njih četvoro otišlo je u inozemstvo, dok su se svi ostali osim njega upisali u srednje škole u Osijeku i Belom Manastiru.

1/1