Novosti

Preporuke: muzika

Glasni i žestoki

Tri nedavna albuma propituju granice i oblike agresije i abrazivnosti u ekstremnoj gitarističkoj glazbi

Large knocked loose wont go

Knocked Loose: You Won’t Go Before You’re Supposed To (Pure Noise)

Treći album beatdown hardcore/metalcore benda iz Kentuckyja nudi deset pjesama u 27 konciznih, ali potpuno nesmiljenih minuta. Dok mnogi drugi bendovi iz sličnog miljea posežu za pjevnim, ponekad i saharinskim refrenima kako bi dosegli što širi krug publike, Knocked Loose svoju popularnost nastavljaju graditi na brutalnoj, gotovo karikaturalno glasnoj zvučnoj slici i aranžmanskim trikovima pokupljenim iz žanrova izvan domene žestoke gitarske glazbe. Rezultat ovakvog pristupa su tisuće ljudi na koncertima i više nego pristojan viralni uspjeh. Singl "Suffocate" tjednima se nalazio na Spotifyevoj listi viralnih pjesama, ako ni zbog čega drugog onda zbog efektno primijenjene dinamike tiho-glasno koja asocira na zvučni dizajn jumpscareova iz horor filmova. Bend u svoj arsenal uspješno inkorporira cijeli niz zvukovnih trikova, od dugačkih, dubokih prodora basova Rolandove 808-ice, korištenih u breakdownovima, do sparivanja plinkavih, atonalnih noise rock gitara i dembow ritma u "Don't Reach for Me" i "Take Me Home". Uparen s ostrašćenim kidanjem glasnica Bryana Garrisa i kristalno jasnom produkcijom Drewa Fulka, ovaj pristup uspijeva recept koji bi na papiru mogao djelovati nevjerojatno monotonim učiniti iznimnim slušljivim, pa čak i zarazno pamtljivim.

 

Thou: Umbilical (Sacred Bones)

Novi album Thoua, svestranog load rock benda iz New Orleansa, povratak je samostalnom radu nakon niza suradničkih albuma. Tijekom svoje skoro dvadesetogodišnje karijere, oslanjajući se na underground tradiciju grada iz kojeg dolaze, Thou se najčešće nazivaju sludge metal bendom, no u njihovom zvuku su se našli elementi svega, od akustičnog folka do grungea, dooma i black metala. Vokalist Bryan Funck je u nedavnom, iznimno zanimljivom intervju za The Quietus istaknuo kako je "Umbilical" diss album kojemu je meta sam bend. Naravno, da biste se uvjerili da je tome doista tako, potrebno je pročitati tekstove, jer njegove manijakalne krikove zakopane u pažljivo osmišljenu soničnu oluju teško ćete razumjeti. Koncept albuma koji imenom podsjeća na "In Utero" Nirvane, jedne od njihovih neočekivanih, ali isto tako neprekidnih referentnih točaka, vrti se oko uzaludnosti kreativnog djelovanja, antagonističkog odnosa s publikom ekstremne glazbe i, na koncu, starenjem u D.I.Y. i underground kulturi. To što su članovi benda uglavnom prešli četrdesetu, a album zvuči kao produkt barem upola mlađih, izazova gladnih ljudi, vjerojatno znači da, iako su Funckovi sentimenti nesumnjivo iskreni, oni ipak, srećom, ne odražavaju pravo kreativno stanje njegovog benda.

 

Sumac: The Healer (Thrill Jockey)

Trio Sumac započeo je sredinom desetih kao još jedan projekt gitarista i vokalista Aarona Turnera nakon raspada neprežaljenih post metal velikana Isis. Udružen s basistom Brianom Cookom iz benda Russian Circles i bubnjarom Nickom Yacyshynom, Turner je objavio dva solidna, ali poprilično standardna sludge metal albuma. Stvari postaju daleko nepredvidljive nakon što 2017. surađuju s ikonom japanskog noisea Keijiem Hainom na potpuno improviziranom koncertu. Rezultat te suradnje bio je sumanuti koncertni album "American Dollar Bill – Keep Facing Sideways, You're Too Hideous to Look at Face On". Članovi Sumaca su iz ove suradnje, osim što su je ponovili na još dva koncertna albuma, izašli kao potpuno promijenjeni glazbenici. Nigdje to nije očitije nego na odličnom novom albumu "The Healer". Bend postulate free jazza i slobodne improvizacije slobodno primjenjuje preko osnovnog kostura sludge i drone metala, pritom ne robujući očekivanjima. Turnerovi vokali nikad nisu bili slobodniji i primalniji. Duge faze visećih bas tonova izmjenjuju se s eksplozivnim udarima math rock bubnjeva, a atmosferične, dramatične instrumentalne sekcije isprepliću se s namjerno simplificiranim hard rock rifovima. Cijeli proces začinjen je neočekivanim i za ovaj tip glazbe netipičnim dozama glazbenog humora, koji je i više nego dobrodošao.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više