Novosti

Politika

VIDEO: Glasni pristaše

‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav, a spomen-ploča poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu koja je skinuta nakon višemjesečnih prepucavanja u javnosti je provokacija, složili su se učesnici tribine u ‘Privredniku’

‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav, a spomen-ploča poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu koja je skinuta nakon višemjesečnih prepucavanja u javnosti je provokacija, složili su se učesnici tribine ‘Ustaški pozdrav Za dom spremni 1941-1991-2017’ održane 12. septembra u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i VSNM-a Grada Zagreba.

- To je ustaški pozdrav. To bih rekao i prije deset godina da me netko tada pitao kao sada - rekao je umirovljeni general HOS-a Ante Prkačin.

- Oni koji tvrde da je to stari hrvatski pozdrav batrgaju se po povijesti koju nisu čitali - rekao je Prkačin i dodao da je jedinicama HOS-a oformljenima 1991. ‘vodilja bila ne samo taj pozdrav, nego hrabrost i junaštvo hrvatske vojske’.

- Franjo Tuđman svojim je potezima Srbe, od kojih se većina bojala hrvatske države, prvo naljutio, pa ohrabrio, a HOS je kao stranačka vojska HSP-a dao svoj doprinos u ratu koji je uslijedio. Problem HOS-a je hrvatska država riješila korektno, od invalidskih prava do penzija - istaknuo je Prkačin. Ustvrdio je da ploči u Jasenovcu nije bio mjesto.

- Od navedenih imena samo su dvojica poginula u borbama oko Jasenovca, a ni oni nisu bili tamo rođeni - rekao je general HOS-a.

Urednik tjednika ‘Nacional’ Berislav Jelinić ocijenio je da su taj pozdrav i ploča provokacija desnog krila HDZ-a koje testira snage aktualne elite.

- Ovakvim potezima Hrvatska se želi odjenuti u ruho koje joj ne pripada - rekao je Jelinić, ističući da je Tomislav Karamarko pustio duha iz boce i da su ljudi koji nemaju vizije i kapaciteta tada bačeni u političku srednju struju.

- Na događaje od prije 30-ak ili 75 godina gledamo kao da je to bila nogometna utakmica - mišljenja je novinar ‘Jutarnjeg lista’ Vlado Vurušić, koji je dodao da se Hrvatskoj nameću kompromitirani pokret i država koji čine najmračniji dio hrvatske povijesti.

- Ustaštvo kompromitira Hrvatsku i na unutrašnjem i na vanjskom planu - istaknuo je Vurušić.

U punoj dvorani bili su i HOS-ovi pristaše koji su povišenim tonovima postavljali pitanja zašto se ne uklone i ploče poginulim Srbima, s čime su se složili i učesnici tribine, ne znajući da su takve ploče na privatnim grobovima, a ne usred naselja. A o pozdravu ZDS sve je rekla jedna starija žena, ističući da je pod njim pobijeno 78 članova njene rodbine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više