Novosti

Politika

Gledajmo zajedno i nogomet i fudbаl

SNV nastavio kampanju 'Da se bolje razumijemo' dvojezičnim pozivom na ćirilici i latinici za zajedničko gledanje dviju utakmica Dinama i Crvene zvezde u srijedu u okviru Lige prvaka

2y0xbl6hdwevrion95hk6an2qzx

U okviru kampanje 'Da se bolje razumijemo' Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog veća opština u ponedjeljak su najavljene dvije utakmica Lige prvaka čime je nastavljena druga faza ove kampanje. 'U srijedu gledamo zajedno u 21 sat nogomet i fudbаl', napisano je dvojezično na ćirilici i na latinici na novom plakatu kojim se poziva na gledanje utakmica Dinama i Šahtara te Crvene Zvezde i Tottenhama. 'Poštovani sugrađani, podržite nas na vašim materinjim ili bilo kojim drugim jezicima i pismima', poručuju iz Srpskog narodnog vijeća.

Kampanja, kojom se želi postići veća vidljivost ćiriličnog pisma i srpskog jezika, trajat će do kraja godine, a cilj je, kaže SNV, opismenjavanje sugrađana, osobito onih koji šalju nepotpisane prijetnje, kao i ohrabrivanje onih kojima je dosta straha.

Kampanja je započeta u Vukovaru kada su vijećnici iz redova srpske nacionalne manjine na sjednici Gradskog vijeća gradonačelniku Ivanu Penavi dali tekst vukovarskog Statuta na ćirilici, na što ga je on bacio na pod, proglasivši taj čin 'agresijom'. Vijeće je na toj sjednici donijelo odluku da nisu stvoreni potrebni preduvjeti za ravnopravnu upotrebu jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru.

U pismenom obraćanju SNV-a rečeno je da Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, odluke Ustavnog suda, ratificiranje Okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina, Europska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima te niz drugih akata nisu bili dovoljni da bi Srbi, između ostalog, ostvarili svoje pravo na upotrebu materinjeg jezika i ćiriličnog pisma.

'Srpsko narodno vijeće ovom kampanjom poziva na dijalog, na razumijevanje, na usuglašavanje i na mir. Ćirilica je pismo koje šaljemo hrvatskoj kulturi odnosno koje, nakon njezina nepotrebna čišćenja, vraćamo hrvatskoj kulturi. Pismo ne može biti manjinsko i ne može biti simbol destrukcije. Nastajalo je i srastalo s pismenošću i kulturom mnogih naroda pa tako i srpskog. Stoljećima je trajao taj proces kao što Srbi stoljećima žive na prostorima današnje Republike Hrvatske. U našoj kampanji posegnut ćemo za najboljim primjerima razumijevanja i suradnje obaju naroda. Podsjetit ćemo na dobra povijesna iskustva, ali i komentirati društveno-politička dešavanja u našoj zemlji', stoji u saopćenju SNV-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više