Novosti

Društvo

Godina preokreta

Kod devastiranog spomenika u centru Karlovca obilježena je 80. godišnjica početka Četvrte ofanzive, jedne od najvećih njemačkih operacija protiv jugoslavenskih partizana, poznata pod kodnim nazivom Operacija Weiß

Large informator godina preokreta  %c4%87irilica

Cul-de-sac zasvirali su u Karlovcu

U organizaciji zagrebačke Dokumente i suradnika - umjetnika u Karlovcu je u petak 20. januara obilježena 80. godišnjica početka jedne od najvećih njemačkih operacija protiv jugoslavenskih partizana, poznata pod kodnim nazivom Operacija Weiß. Tim povodom kod devastiranog centralnog spomenika u centru Karlovca, autora Vanje Radauša, koji je 6. maja 1955. godine otkrio Josip Broz Tito, Documenta i zagrebački umjetnici, predvođeni glumcem i saborskim zastupnikom Vilijem Matulom te instumentalistima iz kvarteta Cul-de-Sac, izveli su umjetničku intervenciju. Kod spomenika se po hladnom i snježnom vremenu okupilo tridesetak ljudi.

Vesna Teršelič, predsjednica Dokumente objasnila je smisao umjetničke intervencije. Kazala je da je operacija započela u zoru 20. januara 1943. iz Karlovca i to napadom njemačkih snaga na partizanske jedinice raspoređene na fronti Karlovac - Glina - Hrvatska Kostajnica - Bosanski Novi - Sanski Most.

- U godini preokreta 1943. su donesene vrlo važne odluke ZAVNOH-a i AVNOJ-a i NOB se polako približavala međunarodnom priznanju. Prvi su je priznali iz antifašističke koalicije i to je bio put koji je vodio prema slobodi. U toj godini pamtimo pad fašističke Italije. Partizani su se borili za prava svih, kao što se danas mnogi među vama bore za ljudska prava jer živimo u vrijeme kada je poštovanje ljudskih prava i prava svih manjina veliko pitanje. Na udaru su pripadnici manjina i moramo učiti na iskustvu partizana. Ovo mjesto je simbolično za položaj antifašizma i antifašista danas u Hrvatskoj - kazala je Vesna Teršelič. Dodala je da stanje miniranog spomenika pokazuje stav hrvatskog društva i institucija prema naslijeđu NOB-a i baštini antifašizma danas.

- Sa kolegama umjetnicima mi je pripala čast da na ovoj prvoj akciji ove godine obilježimo važnu godinu na prostoru bivše Jugoslavije. Važna je činjenica da su Srbi, Hrvati i Muslimani ginuli, stradali i žrtvovali se jedni za druge. Evropu moramo podsjetiti na to da se ta 1943. činila godinom bez izlaza. Do aprila mjeseca je na putu prema Neretvi izginulo između osam i deset hiljada partizanki i partizana, a sveukupno 12.000 ljudi. Nigdje tako zajedničkog otpora različitih nacija u zajedničkoj borbi u Evropi nije bilo – rekao je Vili Matula. Pročitao je dio iz memoara dr. Gojka Nikoliša "Korijen, stablo, pavetina" u kojem se Nikoliš sjeća 20. i 21. januara 1943., kada vrh partizanskog pokreta shvaća da se nešto veliko sprema, a to je četvrta neprijateljska ofenziva. Prvi podaci o koncentraciji neprijateljskih vojnika oko Karlovca i na Baniji stigli su početkom januara.

Nakon Matule nastupili su instrumentalisti zagrebačkog kvarteta Cul-de-sac koji su izveli kompoziciju "Duga plava" njihovog pokojnog kolege Dragana Pajića Paje, preminulog prije devet godina. Prisutni su na devastirani centralni spomenik palim borcima položili crvene ruže.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više