Novosti

Kronika

Godišnjica oslobođenja Virovitice

Antifašistička svečanost i komemoracija na gradskom groblju: ‘Izjednačavaju se, kako govore, svi totalitarni režimi, pri čemu se cilja isključivo na antifašizam’, rekao je Franjo Habulin

9vsrxlsst162fuwi4b761080hbm

Podjele su izazvane revizionizmom – Franjo Habulin

Kraj spomenika palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu na virovitičkom Gradskom groblju, obilježena je 75. godišnjica oslobođenja Virovitice od fašizma.

Virovitica je oslobođena 5. listopada 1944. godine nakon žestokih, dvodnevnih borbi u kojima je poginulo 36 pripadnika postrojbi Narodnooslobodilačke vojske i 330 neprijateljskih vojnika - ustaša, domobrana i SS-ovaca. Borbe su vođene od 3:30 sati 4. listopada do 17 sati 5. listopada. Tom je pobjedom oslobođen cijeli virovitički kotar, a već 8. listopada osnovan je prvi gradski narodnooslobodilački odbor. O danima koji su prethodili oslobođenju i borbama za grad govorila je.

- Virovitička udarna partizanska brigada je od 26. rujna do 5. listopada 1944., nastojala onemogućiti fašistima kontakt s ostalim neprijateljima te su ih nastojali zarobiti u obruč. U borbama su pored nje sudjelovale osječka i čehoslovačka narodnooslobodilačka brigada - rekla je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitice Vesna Hercigonja. Tajnik Udruge i predsjednik Županijskog odbora SDP-a Mate Vukušić je rekao da je nužno naglašavati poraz domaćih i stranih okupatora da bi mlađe generacije znale što je bio preduvjet stvaranja današnje Hrvatske.

- Potreba je sve izraženija jer živimo državi u kojoj predsjednica države i premijer Vlade smatraju da zločinački pozdrav za dom spremni, može biti prigodan u nekim trenucima. Naravno da nije, jer zakon jasno kaže da nema tih prigoda - rekao je Vukušić. Predsjednik Savjeta za ratne veterane SDP-a, hrvatski branitelj i pukovnik HV-a Vinko Kovačić kazao je da sa zahvalnošću treba uvažavati činjenicu da su ovdašnji antifašisti i partizani sudjelovali u globalnoj borbi protiv fašizma.

- Borci NOB-a su nas svrstali na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu te oslobodili okupirani i poklonjeni hrvatski teritorij tako da danas s pravom možemo tvrditi kako bez njih ne bi bilo suverene i demokratske Hrvatske. Da nije bilo partizana, moja Dalmacija bi bila talijanska pokrajina, a ja bih se rodio u Spalattu – rekao je Kovačić.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin je naglasio kako možemo biti ponosni na antifašističke borce iz Slavonije i cijele Hrvatske jer su zemlju oslobodili vlastitim snagama, što nije učinila niti jedna okupirana europska zemlja.

- Ta je borba iznjedrila vrijednosti koje su aktualne i danas – slobodu, jednakost, ravnopravnost, mirotvorstvo, socijalnu pravdu. U današnjoj Hrvatskoj vladaju podjele, velikim dijelom izazvane sve snažnijim i sve agresivnijim povijesnim revizionizmom. Uporno se pokušava zatrti istina, bezočnim negiranjem činjenica. Osuđuje se i uveličavaju zločini jednih, dok se prešućuju i umanjuju zločini drugih. Izjednačavaju se, kako to govore, svi totalitarni režimi pri čemu se cilja isključivo na antifašizam - rekao je Habulin.

- Nije svaka ili bilo kakva Hrvatska dobra i dobro došla. Jedina Hrvatska za koju se moramo boriti snagom istine i argumenata je demokratska, antifašistička i tolerantna Hrvatska, zemlja ravnopravnih građana. Spremni smo dati svoj doprinos zajedništvu, ali ne onom koje će biti zasnovano na lažima o prošlosti – zaključio je Habulin.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više