Novosti

Kronika

Godišnjica Šemovca

Obilježena 77. godišnjica od Šemovačka bitke, presudne bitke za oslobođenje Ludbrega, kotarskog središta u Podravini: Događaj je uveličao i Gabrijel Nofta (95), najstariji živući partizanski borac u ludbreškom kraju

Large %c5%a0emova%c4%8dak bitka

Obljetnica u Ludbregu

Prošlog vikenda u Šemovcu kod Ludbrega obilježena je 77. godišnjica Šemovačka bitke. Obilježavanje jubileja organizovala je Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije (ZUABA), a u njoj su učestvovali članovi Radničke fronte te predstavnici više lokalnih antifašističkih udruga i građana. Događaj je uveličao i Gabrijel Nofta (95), najstariji živući partizanski borac u ludbreškom kraju.

Trećeg listopada 1943. godine počeo je napad partizanskih bataljona, Brigade ‘Braće Radić’ te Kalničkog partizanskog odreda na Ludbreg, kotarsko središte u Podravini. I dok su Slavonci oslobađali Ludbreg prema planu, Radićevci su jedva stigli zauzeti položaje kad su već počeli borbu s ustaškim snagama iz Varaždina koje su hitale u pomoć ludbreškoj posadi. Teška borba trajala je punih 13 sati. Ustaše su navaljivali oklopnjacima, minobacačima i riječnim brodom, a na kraju su u pomoć pozvali avijaciju. Unatoč velikim žrtvama, partizani nisu napustili položaj. Sedamdeset i šest mladih života nestalo je te listopadske nedjelje.

- I ustaše su imali teške gubitke, preko 50 mrtvih i 30 ranjenih pa su se morali povući u Varaždin. Šemovačka bitka postala je hrvatskim Termopilom, najtežom bitkom u sjevernoj Hrvatskoj do 1945. godine - istaknuo je Milivoj Dretar, predsjednik ZUAB-a Varaždinske županije. O važnosti Šemovačke bitke svoju izjavu da nam je i David Bilić, član Radničke fronte.

- Danas sam s drugovima iz Radničke fronte i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Centar (Zagreb) išao obilježiti 77. godišnjicu bitke te položiti vijenac za 76 palih boraca brigade ‘Braća Radić’ koji su dali živote za pobjedu u borbi za slobodu Ludbrega i sjeverozapadne Hrvatske protiv brojnijih i bolje naoružanih ustaša, domobrana, gestapovaca i žandara. Bila mi je čast upoznati Gabrijela Noftu, 95-godišnjeg omladinca i veterana NOR-a. Najveća pohvala koju sam dobio je bila upućena s njegove strane kada je rekao da prati sve što se zbiva i da bi bio s nama da je mlađi. Rekao sam mu da ne vidim prepreke da nam se pridruži te da bi mi bila iznimna čast da ga imamo u svojim redovima - rekao je Bilić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više