>

novosti logo

Kultura Kultura

Goli u Sedlaru

Umjesto nagrađivanih zagrebačkih filmaša, javno priznanje Grada Zagreba otišlo je u ruke dokazanom revizionistu-recidivistu

Nije pomogao ni prosvjed građanskih aktivista ispred zagrebačke Skupštine: na prijedlog Odbora za javna priznanja u kategoriji filma i kazališta, Nagrada grada Zagreba za 2016. godinu dodijeljena je redatelju Jakovu Sedlaru. Protiv njega je Antifašistička liga RH lani podnijela kaznenu prijavu jer u svom dokumentarnom filmu ‘Jasenovac – istina’ prešućuje znanstveno utvrđene činjenice o genocidu u NDH i ustaški logor smrti nastoji prikazati kao komunistički mit, a revidira i falsificira i mnoge druge povijesne činjenice, ciljajući pritom etničke i vjerske manjine, posebice Srbe.

Sedlara je za nagradu kandidirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., čiji je predsjednik Mladen Pavković nedavno zbog bluda nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci uvjetnog zatvora. Ta i Udruga branitelja Zagrebačkog velesajma također su Sedlaru dodijelile nagradu Veliko zlatno srce zbog doprinosa u stvaranju slobodne i samostalne RH.

Izborom Sedlara po nejasnim kriterijima, predsjednik zagrebačke Skupštine i Odbora Andrija Mikulić (HDZ) i njegov najistaknutiji član, gradonačelnik Milan Bandić, podržali su politikantski pristup umjetnosti. Potvrdu za to možemo naći u činjenici da je Odbor iz utrke za nagradu eliminirao lani višestruko nagrađivane filmašice i filmaše poput Hane Jušić i Miroslava Sikavice, filmskog doajena Bogdana Žižića, glumice Ksenije Marinković i ostalih nominiranih.

Na Sedlarov izbor reagirali su predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine te Antifašističke lige. Oni su u otvorenom pismu, poslanom zagrebačkoj Skupštini, predsjednici države, predsjedniku Sabora i premijeru, naveli da će ‘nagrađivanje čovjeka bez moralnog osjećaja i povijesne odgovornosti neminovno biti shvaćeno kao legitimiranje onog što je zakonom zabranjeno – negiranje žrtava holokausta i genocida’. Politička platforma Zagreb je NAŠ! kandidaturu Sedlara je nazvala sramotnim potezom gradske vlasti na odlasku.

Protestno pismo Andriji Mikuliću uputio je i Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal, koji podsjeća da Sedlar u svom filmu pokušava iskriviti povijest Drugog svjetskog rata i holokausta, sramotno želi promijeniti povijest Nezavisne Države Hrvatske i zanijekati razmjere užasnih zločina počinjenih u koncentracijskom logoru Jasenovac. ‘Sedlarovi pokušaji da smanji broj nevinih Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista koji su ubijeni od strane ustaša u Jasenovcu su uvreda žrtvama te razlog za žestoku kritiku, a ne nagrade’, piše Zuroff.

S obzirom na to da je Sedlar član Društva hrvatskih filmskih redatelja i da se posljednjih dana moglo pročitati kako Sud časti tog tijela razmatra prijave protiv njega, obratili smo se predsjedniku DHFR-a Danilu Šerbedžiji kojega smo upitali imaju li prijave kakve veze s aktualnom Nagradom grada Zagreba.

- Koliko znam, prijave naših članova nemaju veze sa Sedlarovom nominacijom za Nagradu grada Zagreba, čiji Odbor ima vlastite kriterije o dodjeli nagrada, s kojima se možemo slagati ili ne. Prijave imaju veze s njegovim filmom i s nekim njegovim izjavama. To je sve što mogu reći jer postupak je u tijeku, a ovo je interna stvar Društva - kazao je Šerbedžija.

Napominje da će s pozicije predsjednika Društva čestitati Sedlaru kao članu DHFR-a, ali privatno je drugačijeg stava.

- S umjetničke, strukovne razine smatram da su Hana Jušić i Miroslav Sikavica u umjetničkom smislu puno više zaslužili nagradu za filmsku umjetnost od Sedlara. Potonji su imali fantastične rezultate u prošloj godini na filmskim festivalima, pa bih ih zbog njihovih umjetničkih dostignuća svakako stavio ispred Sedlara - zaključio je Danilo Šerbedžija.

1/1