>

novosti logo

Piše Novosti

GONG traži da i Plenković odgovara pred Povjerenstvom

Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost

Nevladina udruga GONG pridružila se sve glasnijim zahtjevima za odgovornošću bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo narušeno načelo transparentnosti i djelovanja prilikom donošenja Lex Agrokora. Upozoravaju da je proces njegovog usvajanja duboko kompromitiran, što je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, izražavajući nadu da je to tek početak raspleta i da će se pred istim Povjerenstvom odgovarati i sam premijer Andrej Plenković.

Iz GONG-a podsjećaju da je bivši prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko zbog odluke Povjerenstva, kojom također nije bila predviđena financijska kazna, morao dati ostavku. ‘Jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić – povreda načela djelovanja. ‘Stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana‘, govorio je u slučaju Karamarko tada kao zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković.‘

‘Premijer Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka‘, ističu u priopćenju.

GONG je zabrinut zbog ponašanja premijera koji urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom dužnosnika uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese.

‘Povjerenstvo ima svoj stav, moj osobni stav je da nisu povrijeđena načela javnoga djelovanja‘, tvrdi sada premijer svoje suradnike koji su se ogriješili o članak Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem su pobrojana načela koja bi morala biti ključna za svakog dužnosnika, a to je da postupaju časno i odgovorno, čuvajući integritet i povjerenje građana, podsjećaju iz GONG-a.

‘Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore‘, zaključuju uz napomenu da je čelnica Povjerenstva Nataša Novaković u medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost smjene kako nje, tako i njezinih suradnika.

Upozoravaju i da su još u kolovozu zatražili Plenkovićevu odgovornost čim su iscurili iskazi bivše potpredsjednice Martine Dalić, i to zbog lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine.

1/1