Novosti

Intervju

Goran Borković: Kom opanci, kom obojci

Glavni urednik portala Forum.tm o učestalim prijetnjama novinarima: Naravno da nije ugodno kad vam napišu da su im poznate vaše ‘antropološke karakteristike’, ali najgore što vam se može dogoditi jest da vas prestraše. To bi značilo da su napadači postigli svoj cilj

Sehex8pcw9abx4j70z6ry1bxkss

Goran Borković (foto Ladislav Tomičić)

Dobili ste prijeteća pisma puna psovki potpisana s ‘Jedan HOS-ovac‘, ‘Ustaške zmije’, uz ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’?

Prijetnje su ostavština bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i njegova pulena Zlatka Hasanbegovića. Njih su dvojica, uz punu podršku HDZ-a, provela najprije puzajuću, a potom i ustajuću fašizaciju društva. U njihovu je mandatu pod normalno bilo da Glasnović, Culej, Ilčić i njima slični u Saboru šire govor mržnje. Pod normalno je bilo da potpredsjednik parlamenta Ivan Tepeš predvodi 5.000 razularenih na ulici koji urliču ‘Za dom spremni’. Pod normalno je bilo da članovi Vlade gostuju u emisiji Velimira Bujanca, i to po naputku. Podsjećam kako su neki političari ponovno inaugurirali teze ‘dobili ste što ste tražili’ i ‘pazite što pišete’, pri čemu mislim na reakciju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na napade na Milorada Pupovca, ali i reakciju Hasanbegovića na napad na kolegu Antu Tomića i redatelja Olivera Frljića. Prijetnje koje primamo rezultat su tako pobenavljenog društva jer se, eto, usuđujemo misliti drugačije.

Nisu pritom neprofitni mediji iznimka. Uostalom, znate na vlastitom primjeru budući da ‘Novosti’ prolaze isto što i mi. Ozbiljne prijetnje stizale su i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću. I Hina, izvještajna agencija, odnosno njena ravnateljica Branka Valentić, dobiva slična pisma kao i Forum.tm. Njihova deviza je jednostavna: ‘Tko nije s nama, taj je protiv nas.’ A mi s njima ne želimo biti ni u istoj rečenici. Ono što neprofitne medije razlikuje od komercijalnih i javnih je njihova ranjivost. Hasanbegović se nadao da ćemo se gašenjem programa financijske potpore ugasiti i mi. Naravno da se prevario. Nitko od medija trećeg sektora nije nastao zbog novca, pa se zbog novca neće ni ugasiti. Međutim, nakon financijskog pritiska uslijedio je i politički. Ako hladne glave pročitate što je sve o nama rekao taj ministar, čudo je da nam pred redakcijom nije bilo onih 5.000 ljudi koje su Tepeš i Bujanec poveli pred Agenciju za elektroničke medije. Takva količina žuči, gnjeva i bijesa koju nam je Hasanbegović izlio na glavu rijetko je kada viđena od nekog državnog dužnosnika. Naravno da sve to utječe ne samo na status neprofitnih medija čiji novinari rade u prekarnim uvjetima, nego i na pripadnike marginalnih desničarskih skupina koji se u normalnim okolnostima i u normalnoj državi ne bi usudili ponašati ovako kako se ponašaju u Hrvatskoj.

Već godinu dana na redakciju portala prijetnje stižu i poštom, i telefonom, i preko društvenih mreža…

Pisma stižu na redovitoj bazi, a prijetnje preko društvenih mreža više i ne bilježimo. Svojedobno smo ih prijavljivali administratorima Facebooka, ali smo i od toga odustali, jer je njima veći problem fotografija dijelom obnažene žene nego poruka ‘Napit ću ti se krvi, četničko đubre’. Zaprime vašu prijavu, kao razmišljaju nekoliko dana i jave se da u poruci nema elemenata govora mržnje, vrijeđanja po nacionalnoj ili seksualnoj osnovi i time priča završava. Očito je Facebooku važniji svaki klik, nego takve tričarije. Preostaje vam jedino otići na policiju, ali ljuto se varate – barem sudeći prema našem iskustvu – da će se vašim ‘slučajem’ odmah pozabaviti njihov IT odjel. Za takvo što treba pričekati jer policija prvo treba utvrditi karakter prijetnji. Tek onda kreće istraga, koja bi u pravilu trebala završiti otkrivanjem počinitelja, jer ako negdje postoji trag, onda je to na internetu.

Ovaj put prijetnje ste prijavili i policiji, no one ne idu pod kaznenu prijavu nego pod uznemiravanje. Kako dalje s obzirom na to da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak?

S obzirom na to da Forum.tm ne rade kukavice, ne pada nam na pamet ništa drugo nego nastaviti po starom. Pa kom opanci, kom obojci. Naravno da nije ugodno kad vam napišu da su im poznate vaše ‘antropološke karakteristike’, ali najgore što vam se može dogoditi jest da vas prestraše. To bi značilo da su postigli svoj cilj. Jedina promjena bit će ta da ćemo svaku prijetnju prijavljivati policiji, pa ćemo vidjeti kome će prije dosaditi: onima koji šalju, nama koji prijavljujemo ili policiji, koja će se jednom valjda odlučiti za podizanje kaznene prijave, pa bila ona i protiv nepoznatog počinitelja.

Zašto institucije ne staju u vašu obranu? Što učiniti po tom pitanju kako bi vam se omogućio slobodan rad?

Nadam se da će saborski Odbor za medije održati tematsku sjednicu o ovom pitanju i da će se o prijetnjama novinarima govoriti i na plenarnoj sjednici. Nemam iluzija da će to bitno promijeniti društvene odnose. Za to je ipak nužan dugotrajan proces.

Za razliku od promjena ‘na gore’, koje idu preko noći, za promjene ‘na bolje’ treba puno više vremena. To je krhak i zahtjevan proces. Ako HDZ ne nastavi sa samoreformiranjem i zadrži u svojim redovima ekstremiste, nemamo se čemu dobrom nadati. A Andrej Plenković – barem zasad – ne djeluje osobito odlučno. Jastrebove je tek malo gurnuo pod tepih, ali toliko malo da im glave i dalje vire. Rekao bih da se ovako ‘na čekanju’ i dalje osjećaju prilično – spremni! Što se tiče podrške, zadovoljni smo jer je iza nas stalo naše strukovno društvo, HND, mada smo očekivali i snažniju podršku ljudskopravaških organizacija. Što se tiče državnih tijela, davno smo izgubili iluzije…

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više