Novosti

Kronika

Гoрaни дaрoвaли крумпир

Хумaнитaрнa aкциja Грaдa Врбoвскoг у Дaлмaциjи: Двиje и пoл тoнe дoпрeмљeнe су бoгoслoвиjи мaнaстирa Kркa, 2,5 тoнe книнскoм Kaритaсу, a jeднa удрузи "Жeнe кoсoвскe дoлинe"

Large 2

U humanitarnoj akciji Grada Vrbovskog donirano je šest tona krumpira za Dalmaciju. Pomoć u vidu ove prehrambene namirnice raspoređena je na tri adrese od čega je 2,5 tona dopremljeno Bogosloviji Sveta Tri Jerarha pri manastiru Krka, 2,5 tone kninskom Karitasu, dok je jedna tona isporučena udruzi Žene kosovske doline. Humanitarnu akciju organizirali su Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog, Borivoj Dokmanović, zamjenik gradonačelnika i Dušan Stipanović, referent za pitanja srpske zajednice u komunalnom odsjeku.

Grad Vrbovsko je ove godine pokrenuo projekt poljoprivredne proizvodnje krumpira potaknut neizvjesnošću vezanom uz proizvodnju dovoljnih količina hrane u vrijeme pandemije Kovida-19. Cilj je proizvodnja većih prinosa isključivo za potrebe javne kuhinje te prehrane u školama i vrtićima.

- Kako smo ovogodišnjim projektom sadnje poljoprivrednih kultura, prvenstveno krumpira, na tri hektara dobili više od sto tona ove namirnice odlučili smo da određenu količinu podijelimo onima kojima je najpotrebnija. Jedan dio donacije dostavili smo odgojno-obrazovnim ustanovama sa područja Primorsko-goranske županije i Vrbovskog, a zatim smo odlučili da određenu količinu dostavimo pravoslavnom manastiru na ovom području, udruzi Žene kosovske doline koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama i katoličkoj humanitarnoj ustanovi Karitas u Kninu. Kad smo vidjeli kakav je teren ovdje u Dalmaciji sve do Like, još nam je draže što je krumpir stigao baš ovdje gdje ga nije lako uzgajati kao kod nas - kaže gradonačelnik Mufić.

Poveznica između Grada Vrbovskog i pravoslavnog manastira u Dalmaciji, po riječima gradonačelnika, je i stanovništvo srpske zajednice koje u goranskome mjestu čini nešto više od 33 posto ukupne populacije. Zadovoljstvo zbog činjenice da je dio donacije namijenjen pravoslavnoj bogosloviji iskazao je također zamjenik gradonačelnika i direktor Željezničko-tehničke škole u Moravicama Borivoj Dokmanović.

- U sklopu naše škole u Moravicama nalazi se učenički dom u kojem su smješteni i đaci koji dolaze sa ovog područja; Biskupije, Knina i okolnih mjesta. U ranijim vremenima naši su ljudi dolazili ovdje na školovanje, a njihovi unuci danas se školuju kod nas. Dolazak ovdje ujedno je pokazatelj dobre saradnje i podrške koju imamo od gradonačelnika, bilo da se radi o našoj školi u Moravicama ili kao što vidite, našim obrazovnim ustanovama van okvira županije iz koje dolazimo - zaključuje Dokmanović, dodajući da je briga o đacima zajednička Bogosloviji i Željezničko-tehničkoj školi u Moravicama.

Bogoslovija Sveta Tri Jerarha danas ima trideset i jednog učenika za koje se svakodnevno spremaju tri obroka, pa im je svaki vid pomoći više nego značajan, saznajemo od igumana manastira Krka oca Sevastijana, koji je preuzeo pomoć.

- Nama je svaka donacija od velikog značaja, bilo da se radi o hrani ili nekim drugim proizvodima. Osim za đake, u našoj kuhinji svakodnevno se spremaju obroci za određeni broj zaposlenika koji ovdje rade. Zahvalni smo na ovoj donaciji i parohu iz Moravica Jelenku Stojanoviću, koji je za pomoć predložio našu školu, kao i svim ljudima koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji - kaže iguman Sevastijan. Delegaciju Grada Vrbovskog dočekali su također gradonačelnik Knina Marko Jelić i njegovi zamjenici Mario Ćaćić i Željko Džepina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više