>

novosti logo

Gorivo vaše

Nakon što je Gradsko veće Vukovara donelo odluku o osnivanju Interkulturalne osnovne škole Dunav, gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) je za privremenog direktora škole imenovao Zlatka Hegeduša. Vukovarski SDP je na konferenciji za novinare upozorio kako je reč o još jednom slučaju političkog kadroviranja, ali i na još neke sporne činjenice.

Hegeduš je čovek sa pravomoćnom sudskom presudom iz 2008. kojom je proglašen krivim za kazneno delo protiv službene dužnosti i zloupotrebu ovlasti. Osuđen je na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine jer je u periodu od maja 2003. do aprila 2004. godine koristio kreditnu karticu Ine u vlasništvu Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar kojom je plaćao gorivo za svoj privatni automobil. Na taj način je, prema tadašnjem pisanju medija, ovu humanitarnu organizaciju oštetio za 1.775 kuna, koje je morao vratiti i platiti još 19.310 kuna sudskih troškova.

U vreme kada je slučaj otkriven, Hegeduš je bio dopredsednik Crvenog krsta, ali je obavljao i dužnost pročelnika Upravnog odeljenja za društvene delatnosti u Gradskom poglavarstvu Vukovara. Ni tadašnja gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan (HDZ) ni vukovarsko poglavarstvo u tome nisu videli ništa sporno. Tek 2011, dve godine nakon dolaska na vlast SDP-ovog gradonačelnika Željka Sabe, Hegeduš je razrešen. Iako je optuživan da smenjuje političke oponente, Sabo je u slučaju Hegeduša ipak imao argumente.

Vukovarski SDP-ovci su se osvrnuli i na nedavnu posetu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića Interkulturnoj školi, zaključivši kako ‘ministar plagijator daje blagoslov ovakvom kadroviranju HDZ-a’ i kako ovakvi postupci od Vukovara prave grad slučaj. Odgovarajući na optužbe, gradonačelnik Penava je kazao kako je ‘posao opozicije da proziva’ i ‘kako su posebno nervozni pred izbore’. Inače, aktuelna HDZ-ova vlast u Vukovaru je Zlatka Hegeduša pre dve godine nagradila javnim priznanjem, Medaljom grada koja mu je uručena za Dan grada, 3. maja.

1/1