>

novosti logo

Gospa u finalu

Groteskna metoda javne TV kuće sastoji se u prepisivanju s privatnih televizija

Hrvatska nas je televizija počastila još jednim antologijskim Dnevnikom. Zbog finala teniskog US Opena, na kojem je nastupao Marin Čilić, uslijedila je prikladna kolektivna amputacija mozga, uobičajena na našim prostorima uoči i tokom sudbonosno povijesnih sportskih događaja.

U uvertiri finala, urednica Sanja Mikleušević Pavić nije propustila priliku da otvori Dnevnik reportažom iz Čilićevog rodnog Međugorja, dakle revijom umjesto stvarnog života. To nije nikakva novost u grotesknoj doktrini javne kuće, koja se prije svega sastoji u prepisivanju s privatnih televizija, čiji su izvještači također dežurali u Međugorju. Izredali su se članovi porodice Čilić i školski drugovi, potonji svi u majicama hrvatske reprezentacije, od kojih je jedan ustanovio da bi ‘pobjeda bila velik uspjeh za Međugorje i čitavu Hrvatsku’.

- Hrvatska puna emocija sigurno će biti u Međugorju - tresnula je urednica Dnevnika u nastavku međugorske terapije.

Uslijedilo je naime još izravno javljanje s okućnice Čilićevih. Tu je uletio službujući reporter Ivica Đuzel s još jeftinijom pompom, vezanom uz vjerski kalendar: ‘Međugorska Mala Gospa spremna je za veliko finale.’

Kako je poznato, tenisačev otac Zdenko Čilić nije bio nesklon nastupanju svog sina za BiH. To je i bio slučaj u mladim naraštajima, ali je Marin prešao Hrvatskoj samo zbog nedostatka novca u matičnoj mu državi. No to da je BiH još uvijek nekakva samostalna država nije bilo ni po čemu vidljivo iz već uvriježeno manijakalnog Dnevnika HTV-a.

Sportsko ludilo se nastavilo gostovanjem ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara.

Mikleušević Pavić: Kako se moglo ovo dogoditi (nedostatak asistenata u nastavi za djecu s posebnim potrebama)?

Mornar: Ja bih volio da smo ovaj razgovor počeli time da se u našem resoru zbilo itekako lijepih stvari, pustili smo u pogon desetak novih škola i dvorana, investirali 200 milijuna kuna, dobili smo organizaciju Evropskog prvenstva u košarci, Čilić igra finale…, podučio je ministar publiku, u čemu ga je urednica ipak odlučila prekinuti i tako pothladiti jeftinu kašu koju je sama zakuhala u uvodu iste emisije.

1/1