Novosti

Kronika

Гoстoвaњe Србa из Румуниje

13. Meђунaрoднa смoтрa фoлклoрa нaциoнaлних мaњинa ‘Дaрдa 2019’: Члaнoви KУД-a Свeти Никoлa нису сaмo српскoг пoриjeклa, нeгo и Румуни, Бугaри, Maђaри, Ниjeмци, чaк и jeднa Aрaпкињa

1ya7aq8hbd2p2yi35y8dih5veat

Srpski KUD 'Sveti Nikola' iz mjesta Deta u rumunskom Banatu

Pododbor Darda SKD-a ‘Prosvjeta’ organizovao je, u sklopu obilježavanja Dana Općine Darda, 13. Međunarodnu smotru folklora nacionalnih manjina ‘Darda 2019’. Bilo je predviđeno da će se smotra održati na ljetnoj pozornici SRC-a Đola, a u slučaju kiše u darđanskoj kinodvorani. Međutim, u 19.30 sati, kad je iz bivše Srednje škole trebao krenuti defile svih učesnika, padala je jaka kiša, bolje rečeno zavladalo je strašno nevrijeme, tako da se nije moglo doći ni do obližnje kinodvorane pa je smotra održana u improvizovanim uslovima u dvorani Srednje škole.

Na Smotri je nastupilo 10 folklornih društava iz Hrvatske, Srbije i Rumunije: Ansambl narodnih igara SKD ‘Prosvjeta’ iz Vukovara, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo ‘Ljiljan’ Drenovci iz Rajevog Sela, Češka beseda Općine Lipovljani, HKUD ‘Kolo’ iz Subotice, HKUD ‘Vladimir Nazor’ iz Sombora, rusinski KUD ‘Joakim Hardi’ iz Petrovaca, srpski KUD ‘Sveti Nikola’ iz Dete u Rumuniji, Mađarski KUD iz Darde, Makedonsko kulturno društvo ‘Braća Miladinovci’ iz Osijeka i Romski KUD iz Darde. Na smotri je trebalo nastupiti i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda, ali se to društvo zbog nevremena vratilo s puta.

Međutim, bez obzira na loše vrijeme, to veče u Dardi krasile su i obogatile raznovrsne nošnje, muzika i igre, u kojima su neizmjerno uživali i sami folkloraši, što se vidjelo na njihovim licima i u njihovim plesnim koracima.

Za domaćine je posebno zanimljivo bilo gostovanje KUD-a ‘Sveti Nikola’ iz mjesta Deta u rumunskom dijelu Banata. Taj KUD osnovan je 2010. godine s ciljem promovisanja i čuvanja srpske kulture, kao i njegovanja srpske tradicije, običaja, vjere, jezika i narodnih nošnji kroz tradicionalnu igru i pjesmu. KUD ima preko 80 članova, podijeljenih u tri grupe, od najmlađe djece do najstarije, a članovi nisu samo osobe srpskog porijekla, nego i Rumuni, Bugari, Mađari, Nijemci, čak i jedna Arapkinja. KUD izvodi osam koreografija, a dosad je imao preko 300 nastupa u Rumuniji, Španiji, Srbiji i Hrvatskoj. U Dardi su se predstavili ‘Igrana okoline Beograda’ i igrama iz Banata pod naslovom ‘Zelen bagrem udara’. Prvu koreografiju postavila je Dijana Tatarušanu, a drugu Milorad Lonić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više