>

novosti logo

Govor mržnje na ulicama Vinkovaca

Ustaško-fašističke poruke ne samo da vređaju Srbe, nego nanose štetu odnosima većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda koji su već ozbiljno narušeni, navodi se u priopćenju ZVO-a povodom grafita ‘Smrt četnicima’ koji je osvanuo na parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Vinkovcima

Nepoznati počinilac je u noći između 4. i 5.maja na parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve u Vinkovcima crnim sprejem ispisao poruku ‘Smrt četnicima’. Vinkovački paroh Predrag Azap o tome je obavestio policiju koja je napravila uviđaj. Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić obišao je mesto vandalskog čina te će o tom događaju obavestiti Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ambasadu Republike Srbije u Zagrebu. Prema rečima protojereja-stavrofora Predraga Azapa, parohijski dom, koji se nalazi u centru Vinkovaca, do sada se desetak puta našao na meti vandala koji su ispisivali poruke mržnje.

Povodom ovog vandalskog čina oglasilo se i Zajedničko veće opština. U saopštenju za javnost ova srpska institucija najoštrije osuđuje najnoviju provokaciju i izraze mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske zajednice, ne samo u Vinkovcima, gde je zabeležen najnoviji takav slučaj, nego i u ostalim krajevima Hrvatske, čega smo u poslednje vreme sve češće svedoci.  ’Ustaško-fašističke poruke ne samo da vređaju Srbe, nego nanose i štetu odnosima većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda koji su već ozbiljno narušeni, kao i ugledu same RH’, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik ZVO-a Dragan Crnogorac.

U saopštenju se izražava nada da će ovoga puta nepoznati počinioci konačno postati poznati i biti primereno kažnjeni. Ujedno se podseća da je ovaj objekat i ranije bio na meti još uvek nepoznatih počinilaca. Slično se dogodilo i prošle godine, između 4. i 5. decembra kada su na zgradi uz stilizovano ustaško slovo ‘U’ bile ispisane i poruke ‘Srbe na vrbe’ i ‘Za dom spremni’.

1/1