Novosti

Kronika

Govori srpski da te sve manjine razumeju

Na priredbi ‘Pričaj mi na svom jeziku‘, održanoj u Češkoj besedi, sudjelovala su predškolska djeca u učenici iz redova osam nacionalnih manjina

Omhr56iay8i1s38tvbiy7zpsdq3

Preko 120 djece iz redova manjinskih zajednica u Zagrebu pokazalo je svoja plesna, pjevačka i recitatorska umijeća na priredbi ‘Pričaj mi na svom jeziku 2020.’ koja je povodom Međunarodnog dana materinskog jezika 21. i 22. februara održana u Češkom domu u organizaciji Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Pozdravljajući goste u prepunoj dvorani, predsjednik Koordinacije Juraj Bahnik podsjetio je da se ova manifestacija održava po šesti put, od toga peti u organizaciji Koordinacije koja je prepoznala značenje manifestacije i u pogledu učenja i očuvanja jezika, ali i s aspekta druženja i boljeg upoznavanja djece.

- Djeca uz potporu svojih obitelji i uz pomoć učitelja i učiteljica, uz hrvatski, uče i materinski jezik predaka koji su svoje jezike donijeli na ove prostore. Sudjelovala su djeca iz osam nacionalnih manjina, predškolskog uzrasta te učenici osnovnih i srednjih škola koji uče jezik po modelu C ili nekim drugim modelima, bilo u školama i vrtićima ili u svojim kulturnim organizacijama ili preko manjinskih vijeća - rekao je Bahnik.

Naglasio je da sve članice Koordinacije, devet vijeća i 11 predstavnika, imaju bogatu djelatnost koju nastoje predstaviti široj zajednici, a da je naglasak rada na djeci i omladini gdje se nastoji poticati prosvjetne i sportske aktivnosti u kojima sudjeluju.

Na početku programa, koji je vodila Maja Burger, djeca su pozdravila goste na svojim materinskim jezicima, nakon čega su nastupile mađarska, ukrajinska, poljska, makedonska, češka, srpska, albanska i bošnjačka nacionalna manjina, kao i predstavnik Saveza gluhoslijepih osoba ‘Dodir‘.

Srpsku zajednicu su predstavljala djeca koja pohađaju kreativnu radionicu ‘Azbuka kroz igru‘ u organizaciji ‘Prosvjete‘ i VSNM-a Grada Zagreba, te članovi Dječjeg crkvenog hora pri Preobraženskom hramu SPC-a u Zagrebu. Uz muzičku pratnju otpjevali su pjesme ‘Badnje veče’ i ‘Zapevajte pesmu’, dok je devetogodišnji Andrej Čolaković recitirao svoju pjesmu ‘Lopta’, a kao i ostali učesnici dobio gromki aplauz publike.

Pripadnici zajednica ukazali su i na brojne posuđenice, tuđice i homonime koje njihovi jezici dijele s hrvatskim.

Program koji je bio praćen izložbom slika s prethodnih pet izdanja, završen je podjelom zahvalnica i druženjem.

Tom prilikom Bahnik nam je rekao da očekuje da naredne godine učestvuje još koja zajednica. – Ove godine po prvi put nastupili su Ukrajinci koji su lani počeli s učenjem svog jezika. Broj uključene djece raste, ne samo kroz priredbe nego i kroz susrete na manifestacijama čiji je cilj potaknuti ljude koji vode zajednice da zajedno sa školama dogovore učenje još nekih jezika. Jedino se u Zagrebu uči ovoliki broj jezika; time se ponosimo i svakako bi voljeli da ih bude više - rekao je Bahnik.

Priredbi su prisustvovale i predstavnice Grada Zagreba Elizabeta Knorr i Katarina Milković, kao i drugi manjinski predstavnici poput Bogdanke Srdić Vulpe iz VSNM-a Zagreba, kao i pripadnici diplomatskog kora.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više