Novosti

Politika

Grabar-Kitarović primila predstavnike srpskih udruženja

Glavna tema sastanka, koji je bio zatvoren za medije, bilo je pitanje rješavanja sudbine nestalih na području Hrvatske tokom 1990-ih

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početkom tjedna primio udruženja nestalih Hrvata, danas je hrvatska predsjednica razgovarala s predstavnicima udruženja nestalih i ubijenih Srba. Pored Kolinde Grabar-Kitarović, sastanku na Pantovčaku su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Glavna tema sastanka, koji je bio zatvoren za medije, bilo je pitanje rješavanja sudbine osoba srpske narodnosti, nestalih na području Hrvatske tokom 1990-ih. Delegacija je izvijestila predsjednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvjetljavanju njihovih sudbina.

‘Polazeći ponajprije od prava obitelji da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je snažnu potporu Hrvatske i osobnu predanost u rješavanju to pitanja. Kazala je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje te da vjeruje kako će dijalog omogućiti jedan pozitivan iskorak. U razgovoru je naglašena nužnost suradnje svih uključenih te je izražena nada obje strane kako će predstojeći mjeseci donijeti napredak. Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izvijestio je o dosad učinjenom te je iskazao spremnost kontinuirane suradnje po pitanjima koja su istaknuli predstavnici udruga nestalih’, navodi se u saopćenju iz Ureda predsjednice.

U delegaciji je bilo ukupno 13 predstavnika udruženja, među kojima i Marica Šeatović, predsjednica Udruženja srpskih civilnih žrtava rata ‘Protiv zaborava’, koja je u razgovoru za ‘Novosti’ kazala da je na sastanku bilo riječ o različitim grupama žrtava prethodnog rata. Dodala je da su jedna od tema razgovora bili problemi s kojima se žrtve susreću u sudskim postupcima. Podsjetimo, Marici Šeatović su pripadnici HV-a 1991. u Novskoj ubili supruga s još tri osobe. Ubojice su priznali ubojstvo još u pritvoru, ali pušteni su na slobodu zbog Zakona o oprostu. Šeatović je pokrenula postupak za naknadu štete, a nakon što je njezin zahtjev odbijen, morala je podmiriti sudske troškove.

- I pored svega sam barem umjereno optimistična, nadam se boljem sutra za sve koji traže nestale i za sve nas koji obilježavamo mjesta stradanja. Nadam se da će se otkriti neki novi podaci jer za to sada postoji politička volja - rekla je Marica Šeatović.

Sastankom je zadovoljna i Radojka Mrkić iz Vukovara, čiji se muž vodi kao nestala osoba. Kako je kazala za ‘Novosti’, predstavnici udruženja nestalih Srba iz Hrvatske nikada do sada nisu prisustvovali takvoj vrsti susreta s političkim vrhom.

- Znam da se ništa ne može riješiti preko noći i da za to treba vremena, ali očekujem pomake – rekla je ona i dodala kako je dogovoreno da se organizira i sastanka predstavnika Ministarstva branitelja s članovima udruženja ‘Protiv zaborava’.

Po riječima Dragane Đukić, predsjednice Udruženja porodica poginulih i nestalih lica ‘Suza’ iz Beograda, Grabar-Kitarović je problemu nestalih dala primjeren prostor te je obećala da će lično nadzirati započeti proces.

- Ovim susretom porodice nestalih Srba dobile su novu nadu - rekla je i dodala da se od susreta dvoje predsjednika udruženju gotovo svakodnevno javljaju nove porodice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više