Novosti

Društvo

Gradilište – gubilište

Neuspješna revitalizacija Banije ogleda se i u mjerenjima dobiti poduzetnika. Prema podacima koje je Fina objavila Sisačko-moslavačka županija zauzima posljednje mjesto, a konsolidirana dobit poduzetnika pala je za čak 74 posto

Large intrigator paulina

Gradilište u Glini (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Prema objavljenim podacima Fine o mjerenju dobiti poduzetnika po županijama za 2023. godinu, područje najvećeg gradilišta u Hrvatskoj, Sisačko-moslavačke županije, zauzelo je posljednje mjesto. Konsolidirana dobit poduzetnika Sisačko-moslavačke županije pala je za čak 74 posto.

"Zadnje tri godine udio prihoda od izvoza poduzetnika u Sisačko-moslavačkoj županiji stalno opada. S nekadašnjih 33 posto (od 2020.) udio prihoda od izvora u ukupnim prihodima pao je na 29 posto prošle godine. To znači da lokalno poduzetništvo kontinuirano smanjuje izvoznu konkurentnost. U istom razdoblju smanjen je broj zaposlenih kod poduzetnika i to čak za 639 ili 3,3 posto što govori da je došlo do pogoršanja kvalitetne strukture zaposlenosti. Smanjen je broj zaposlenih u poduzetničkom sektoru, a povećan u javnom sektoru", komentirao je Finine podatke za Forbes Vladimir Čavrak, profesor s Ekonomskog fakulteta i član prvobitne radne skupine koja je za Vladu pripremala prijedlog revitalizacije potresom razorenog kraja koji je potom odbijen.

Saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) ističe da "navedeni podaci dokazuju da je na djelu neuspješna revitalizacija Banije, odnosno nikad pokrenuta revitalizacija tog kraja, ali i promašena obnova pri kojoj se podižu stambene jedinice u kojima ljudi neće živjeti".

- Kao opozicija u Saboru predlagali smo konkretne modele kojima bismo na Baniji podigli lokalno gospodarstvo, omogućili prednost u nabavama, organizirali da se kroz samoobnovu osigura rast radnih mjesta i plaća. Baniji je potreban model ekonomske revitalizacije. Umjesto toga svjedočimo sasvim suprotnim potezima državne vlasti. Vidimo što se događa s Petrokemijom, Sisak je odavno otpisan industrijski, kao i Petrinja, o rubnim banijskim krajevima da i ne govorimo. Industrije u nekada razvijenom industrijskom sisačkom kraju više nema ni u tragovima. Pada izvoz, pada konkurentnost, sve su to izrazito loši razvojni pokazatelji za Sisačko-moslavačku županiju. Ako se Vlada ne pribere u skorije vrijeme i ne primijeni ekonomski razvojni model regionalnog razvoja za Sisak i Baniju, možemo samo očekivati još crnje ekonomske pokazatelje i apsolutno puste krajeve nadomak Zagreba – upozorila je Benčić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više