Novosti

Politika

Građani Beča prosvjedovali protiv nasilja nad izbjeglicama

Pred veleposlanstvom RH podijeljeni su plakati s fotografijom maloljetnika kojeg je, kako tvrde iz udruge SOS Balkanroutea, pretukla hrvatska policija

1cgox02zzy2tzljc2w1m54x050u

Oko 4000 građana Beča okupilo se u nedjelju na prosvjedu nazvanom ‘Walk of Shame’ (‘Hod srama’) kako bi ukazali na policijsko nasilje koje se provodi nad izbjeglicama na vanjskim granicama Europske unije. Prosvjedna šetnja kretala se od veleposlanstva Grčke do veleposlanstava Hrvatske i Afganistana, a završila je na središnjem bečkom trgu Heldenplatzu. Dok su ispred veleposlanstva Grčke prosvjednici tražili prijem izbjeglica iz kampa Moria na otoku Lezbosu, ispred zgrade veleposlanstva Hrvatske sve je bilo usmjereno protiv nasilja hrvatske policije nad izbjeglicama te ilegalnih push-backova, javila je nevladina udruga SOS Balkanroute, koja je sudjelovala u organizaciji prosvjeda.

Pred veleposlanstvom RH, koje je čuvalo više policijskih vozila, podijeljeni su plakati s fotografijom maloljetnika kojeg je, kako tvrde iz SOS Balkanroutea, pretukla hrvatska policija, a potom su ga u BiH snimili aktivisti. ‘Srami se Europska unijo’, stajalo je na brojnim plakatima koji su bili podignuti ispred zgrade veleposlanstva.

Aktivisti su u svojim govorima opisali sistematske metode i naveli primjere nasilja nad izbjeglicama. Petsto takvih slučajeva, dokumentiranih u sklopu projekta Border Violence Monitoring Network, još su u lipnju uručili austrijskoj ministrici pravosuđa Almi Zadić.

Ispred hrvatskog veleposlanstva okupljenima se obratila Alexandra Stanić, glavna urednica tamošnjeg Vice magazine, koja je više puta boravila u izbjegličkim kampovima u Unsko-sanskom kantonu. ‘Ljudi ne samo što su primorani piti vodu iz rijeke, što nemaju nikakve uvjete za životu i što su prepušteni sami sebi, nego su sve češće izloženi i nasilju’, rekla je Stanić.

Aktivist SOS Balkanroutea Milan Sabotzki upozorio je da su volonteri te organizacije samo tijekom ovog mjeseca zabilježili pet slučajeva loma ruke, a ozlijeđene izbjeglice tvrde da im je to učinila hrvatska policija.

Na prosvjedu su sudjelovali članovi Stranke zelenih, koji čine vladajuću koaliciju, Socijaldemokratske stranke te stranke NEOS. Odazvalo se i više predsjednika bečkih općina te gradski ministar za integraciju i obrazovanje Jürgen Czernohorsky.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više