>

novosti logo

Piše M.B.

Građani centra Splita protiv pretjerane komercijalizacije javnog prostora

Iz Gradskog kotara Centar uputili su prijedloge za poboljšanje Odluke o komunalnom redu koja bi uskoro trebala biti donesena

Nakon što je prošle godine 4. kolovoza donesen novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, jedinice lokalne samouprave bile su dužne u roku od godine dana uskladiti svoje odluke o komunalnom redu.

Uslijed velikog broja turista, građani Splita nestrpljivo očekuju komunalni red, no u Gradu se još uvijek se radi na donošenju dokumenta koji bi ga regulirao. Naime, do 10. kolovoza traje rok za javno internetsko savjetovanje, a predstavnici gradskog kotara koji žive u centru grada upozorili su kako sve ‘liči na sprdačinu’.

‘Gradonačelnika i njegovog zamjenika - nema. Pročelnik za komunalu je na godišnjem odmoru, a glavni savjetnik gradonačelnika za komunalu ne želi o tome razgovarati. Razgovarat će se, kaže, na povjerenstvu, iako nema pojma tko će biti u njegovom sastavu’, stoji u priopćenju koje je medijima poslao Željko Matijević, predsjednik vijeća Gradski kotar Grad.

Članovi tog kotara uputili su i svoje prijedloge koji se tiču dostave u centru grada, buke, ugostiteljske djelatnosti, korištenja javnih površina, komercijalnih djelatnosti, održavanja, čistoće.

U samom centru velike probleme rade dostavna vozila čiji promet nije reguliran pa je tako prošle godine vozač kareta u gužvi udario turistkinju iz Rusije i slomio joj ruku i nogu. Iz gradskog kotara Grad stoga traže da se to pitanje posebno regulira te da se dopusti vožnja isključivo malim vozilima na električni pogon i u točno određene sate. Također zahtijevaju i da se takvim vozilima ne smiju prevoziti ljudi, što inače nerijetko koriste hoteli unutar stare gradske jezgre za prijevoz svojih gostiju.

Što se pak buke tiče, iz kotara Grad upozoravaju kako sanitarna inspekcija nema odgovarajuće uređaje za mjerenje razine buke, ali ni dovoljno radnika koji bi patrolirali gradom i mjerili pridržavaju li se ugostitelji dozvoljenih decibela. Stoga predstavnici građana koji žive u centru predlažu zabranu postavljanja i korištenja elektronskih pojačivača zvuka na otvorenom, kao i onih čiji se rad čuje na otvorenom javnom prostoru, ‘osim ako to nisu prostori namijenjeni isključivo zbivanjima na otvorenom gdje veliki broj slušatelja treba čuti odvijanje programa odobrenom na tim prostorima’. Predlažu i osnivanje posebnog tijela koje bi reguliralo korištenje javnog prostora.

Kada je riječ o ugostiteljskoj djelatnosti, traži se pooštravanje kriterija za izdavanje dozvola, pogotovo kad je riječ o veličini i opremljenosti kuhinja. Nedavni požar u malom ugostiteljskom objektu na Pjaci pokazao je što se dogodi kad je kuhinja nabijena u malom prostoru.

Stoga iz kotara traže i obavezu postavljanja protupožarnih aparata, oznaka za evakuaciju i osiguravanje odgovarajućeg broja hidranata za potrebe vatrogasnih postrojbi. Isto tako traže da se stane na kraj pretjeranoj komercijalizaciji javnog prostora, kao i ograničavanju komercijalnih djelatnosti. Pri tome se misli na ‘nerazumno veliki broj restorana, zalogajnica, pivnica i kafića koji to nisu, neprimjereno veliki broj bankomata, taksi vozila koja to ne bi smjela biti’.

Posebne zahtjeve iz kotara Grad uputili su i po pitanju održavanja i čistoće. ‘Postupak provođenja internetskog javnog savjetovanja o Prijedlogu nacrta komunalne odluke zlonamjerno je usmjeren na smanjivanje broja prispjelih primjedbi i prijedloga. Ovaj postupak bi baratao isključivo s pojedinačnim primjedbama, čime se minorizira njihova važnost, omogućavajući gradonačelniku da ih omalovaži i ignorira. Ovo je neprihvatljivo, pa inzistiramo na tradicionalnim metodama sudjelovanja u javnoj raspravi. Te metode obuhvaćaju prihvaćanje i obrađivanje pismenih predložaka neovisno o formatu, primjedbi izjavljenih vijećnicima i tajniku gradskih kotara, opet neovisnih o formatu, zapisnike udruga i građanskih inicijativa, te zapisnike javnih okupljanja, rasprava, tribina, okruglih stolova i sl. na kojima su iznesene primjedbe i prijedlozi za formuliranje Odluke o komunalnom redu’, navodi se u priopćenje.

‘U duhu ove primjedbe, potrebno je naglasiti da su gornji zahtjevi rezultat konzultacija vijećnika GK Grad sa svojim biračima, njih preko 4.500 kao i s njihovim gostima te djelatnicima koji rade u staroj gradskoj jezgri, pa ih je još bar dvaput toliko. To znači da ovi zahtjevi predstavljaju stav tisuća i tisuća ljudi samo u staroj gradskoj jezgri, kojima je stalo do uvođenja komunalnog reda u Splitu. Stoga smatramo da ovi zahtjevi nisu za raspravu – njih Grad naprosto mora usvojiti’, rezolutni su u gradskom kotaru Grad.

1/1