>

novosti logo

Piše Novosti

Građanska Vojvodina: Novosadski korpuse - stidi se

Organizacije civilnog društva osudile su namjeru Vojske Srbije da otkrije spomen-ploču Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa JNA koji je rukovodio napadom na Vukovar

U novosadskom vojnom kompleksu u petak će biti otkrivena spomen-ploča Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa JNA koji je komandirao napadom na Vukovar i razaranjem toga grada. Na tu namjeru Vojske Srbije reagirala je Građanska Vojvodina, inicijativa organizacija civilnog društva. Poručuju da je napad na Vukovar 1991. jedna od najsramotnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, ‘koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine’.

Građanska Vojvodina smatra da je otkrivanje spomen-ploče posvećene Bratiću ‘još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. veka’.

‘Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih porodica živote pretvara u još veći pakao’, stoji u njihovom saopćenju.

‘Građanska Vojvodina podseća na jedan od najistinitijih grafita u istoriji Novog Sada, koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru grada: ‘Novosadski korpuse - stidi se!’ Oni, međutim, ne znaju za stid već se ponose zločinima koji su počinjeni u vreme režima Slobodana Miloševića, u svetu poznatog kao ‘balkanskog kasapina’. Ni to nije nikakvo iznenađenje, jer su na vlasti isti direktni učesnici u tom zločinu. Mi se, međutim, stidimo zbog svih krvavih tragova miloševićevskog šovinizma na području nekadašnje zajedničke države’, poručuje Građanska Vojvodina.

1/1