>

novosti logo

Piše D.B.

Grafiti govora mržnje na ulicama Vukovara

Novi grafiti koji pozivaju na linč pripadnika srpske zajednice osvanuli su jutros na fasadama nekoliko objekata u vukovarskom Tržnom centru. Nepoznati vandali su na lokalima čiji su vlasnici ili korisnici građani srpske nacionalnosti sprejem ispisali antisrpske i ustaške poruke: 'Ubij Srbina', 'Vesele ustaše', 'Čekamo vas mi Hrvati', ustaško 'U', kukasti krst te niz nacističkih obeležja i uvredljivih reči. Vlasnik jednog ugostiteljskog objekta je rekao da je u lokalu bio do iza ponoći te da se ovaj vandalski čin dogodio najverovatnije u ranim jutarnjim časovima. Portparol Policijske uprave Vukovarsko-sremske Domagoj Džigumović je rekao da će policija preduzeti sve neophodne radnje s ciljem pronalaska i sankcioniranja počinilaca ovog vandalskog čina.

Ispisivanje grafita s porukama mržnje prema Srbima u Vukovaru najoštrije je osudila vukovarska organizacija SDSS-a.

'Ovo nije čin običnog vandalizma nego ispoljavanje mržnje prema pripadnicima jednog naroda i simpatije prema režimu koji se u prošlosti na najsvirepiji način odnosio upravo prema pripadnicima srpskog naroda. Ovo je posledica atmosfere netrpeljivosti prema srpskoj zajednici i njenim predstavnicima koja se konstatno podgrejava i održava u javnom životu u poslednje tri godine', kaže se u saopštenju i dodaje da su 'počinioci ovog nedela inspiraciju mogli pronaći u govoru mržnje i idejama brojnih učesnika u javnom životu koji se često nalaze na visokim pozicijama vlasti'.

'Ovakvo neodogovorno ponašanje dela javnosti danas ima za posledicu slanje poruka jednom narodu da nije dobrodošao, sejanje mržnje i straha, ali sutra može ići korak dalje i ugroziti ljudski život. To oni koji protežiraju ovakve ideje moraju znati. Zato se nadamo da postoji dovoljan broj građana koji su propagatore ovih zlonamernih ideja prozreli i koji su još uvek u stanju da im se suprotstave u interesu mira na ovim prostorima', navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik vukovarskog SDSS-a i zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković.

Ustaške i nacističke grafite te govor mržnje koji su jutros osvanuli u tržnom centru u Vukovaru osudio je i vukovarski SDP.

'Tim postupcima namerno se dižu tenzije i narušavaju se međunacionalni odnosi u gradu Vukovaru. Ovakav oblik govora mržnje produkt je podizanja tenzija od strane političkih opcija koje na takav način žele ubirati političke poene. Verujemo da je ovo čin tek nekolicine pojedinaca i da se ne radi o kolektivno osmišljenoj akciji. Svaki fašistički oblik ponašanja i govor mržnje potrebno je što hitnije i efikasnije sankcionisati i javno ih osuditi. Ovim putem osim osude ovakvih i sličnih činova, pozivamo gradsku vlast da navedene grafite još danas uklone, jer su to osim moralno i zakonski dužni da učine', navodi se u saopštenju vukovarskog SDP-a koje je potpisao predsednik Goran Bošnjak.

1/6